Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se budou moct zapojit do diskuze o budoucnosti komických programů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Poprvé budou moct občané ze 22 členských států Evropské kosmické agentury (ESA) včetně Čechů veřejně diskutovat o budoucnosti a směřování kosmických programů.

ESA pořádá debatu netradiční metodou, z každého členského státu se bude moct 10. září zúčastnit zhruba stovka občanů. V Praze se sejdou v Masarykově koleji v Dejvicích, názory Čechů se poté pošlou do ESA, řekla dnes ČTK mluvčí pořádajícího Technologického centra Akademie věd ČR Michaela Blšťáková. Registrace skončí 28. srpna o půlnoci.

Diskusi koordinuje francouzská agentura Missions Publiques s podporou lokálních organizací v každé členské zemi ESA. Zájemci se mohou zaregistrovat po internetu. Vybíráni budou podle socio-demografických kritérií, aby maximálně reprezentovali svou zemi, píše se v podmínkách. Odborníci chtějí dát občanům možnost podílet se na nastavení priorit současných a budoucích evropských kosmických programů.

Česká republika se v poslední době do evropských kosmických aktivit intenzivně zapojuje. Začátkem července stala třináctým státem v ESA, který se bude podílet na vývoji a výrobě rakety Ariane 6. Šanci tak dostanou především firmy, které se roky věnují přípravě technologií pro nosné rakety. Mají díky tomu přístup do dodavatelského řetězce firmy Airbus Safran Launchers.

Témata:  ESA EU vesmir

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy