Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anonymous napadli Babišovy firmy, varují před cenzurou internetu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha – Webové stránky některých firem patřících ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) dnes napadli hackeři hlásící se ke skupině Anonymous. Důvodem je jejich nesouhlas s některými kroky ministerstva financí.

Nedostupné byly dnes večer například weby holdingu Agrofert a pekáren Penam.

O útocích informoval server Lupa.cz. Podle něj se chce skupina zaměřit také na další cíle kolem Babiše. Dokument Anonymous jmenuje společnosti Čepro, Uniles, PREOL a Wotan Forest, píše Lupa.cz. Hackeři se plánují soustředit také na zaměstnance skupiny Agrofert, na které chtějí útočit třeba nevyžádanou poštou na jejich e-mailové adresy.

Požadavky hackerů jsou jasné. „Žádáme neprodlené zrušení EET či zákona o cenzuře internetu, jinak budou útoky nadále pokračovat," cituje server aktuální vzkaz skupiny Anonymous. Ministerstvo financí nich dostalo s novým zákonem o hazardu „téměř neomezenou pravomoc cenzurovat internet".

Skupina také vyzvala k zapojení do útoků další uživatele internetu, nabídla jim k tomu instalační soubor společně s návodem k použití. Anonymous kvůli zákonu o hazardu už koncem května napadli web Senátu, který byl pak několik hodin nedostupný. Podle médií hackeři zaútočili také na stránky policie, ministerstva vnitra a ČSSD.

Obavy z cenzury internetu v souvislosti s novou úpravou vyjádřily opoziční ODS, doménové sdružení CZ.NIC nebo Česká pirátská strana. Kvůli zákonu se chystají obrátit na Ústavní soud.

Témata:  Anonymous Andrej Babiš

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy