Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud rozhodl o Toflově gangu, výsledek je zatím neznámý

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o dovoláních deseti členů takzvaného Toflova gangu. Výsledek ale ještě není oficiálně známý, verdikt nejprve musí Krajský soud v Brně doručit účastníkům řízení.

Ze systému InfoSoud je ale patrné, že kauza u krajského soudu znovu obživla, tedy že NS zrušil rozsudek přinejmenším ve vztahu k jednomu z odsouzených a krajský soud musí v tomto rozsahu rozhodnout znovu. Podle neoficiálních informací ČTK jde o bývalého policistu Petra Křipského.

Skupina bývalých policistů a jejich kompliců podle verdiktu vydírala podnikatele na jižní Moravě. Dostali tresty od tří do devíti let vězení.

Výsledek dovolacího řízení ČTK s ohledem na probíhající doručování odmítli sdělit mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček i Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Nejvyšší státní zastupitelství podle svého mluvčího Petra Malého ještě výsledek nezná, oficiálně ho nemá doručeno ani ostravský státní zástupce Martin Brzobohatý, který případ řešil, ani dotázaní advokáti Pavel Hála a Petr Slepička.

Právě Hála hájil Křipského, v dovolání poukazoval zvláště na konkrétní nesrovnalost v časové ose případu a ve jménech. Křipský původně dostal 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200.000 korun.

Tresty vězení si ve sledované kauze vyslechlo 11 lidí. Jako druhá instance rozhodoval loni v březnu Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší trest potvrdil někdejšímu policistovi Miloši Almásymu, jenž se podle pravomocného verdiktu podílel na polovině ze dvou desítek skutků spáchaných v letech 1998 až 2010.

Snížení trestu z osmi na sedm let dosáhl u vrchního soudu bývalý policista Eduard Slanina. Podle vrchního soudu jsou některé jeho skutky promlčené.

Témata:  kauza: Toflův gang soudy Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.