Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Houbaři mají žně: Rostou, a jsou všude

Pozor, houby rostou. Ale ne všechny jsou jedlé.
Pozor, houby rostou. Ale ne všechny jsou jedlé.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Houby v Česku rostou, jejich růst je na středním stupni, téměř všude se něco najde, řekl dnes ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Více podle něj rostou v podhůří v okrajových částech republiky jako jsou Krkonoše nebo Šumava. Na své si přijdou ale i houbaři na Vysočině i na Moravě poblíž Slovenska, slabší je to v Praze a okolí, ale i zde se situace zlepšila.

"Není to maximální růst, ale je to docela slušné a druhově také bohaté," uvedl Landa. Houby podle něj dobře reagují na deště, půda už je saturovala, je teplo a počasí není už tak kontrastní jako v minulých týdnech.

Opět začaly růst hřiby, v Praze třeba hřib červený. Rostou i holubinky a muchomůrky. Vedle jedlých růžovek najdou houbaři ale i muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá.

Témata:  houbařstí houby

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy