reklama

Podle údajů ministerstva zahraničních věcí se finanční kompenzace týká patnácti Romů, kteří přežili holokaust v německých lágrech. Informaci serveru Hlídacípes.org potvrdila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

"Jednání probíhala několik měsíců a před několika dny byla ukončena," uvedla Lagronová. "Adresně bude vyplacena částka 2500 eur na osobu, týká se to deseti až 15 lidí," dodala.

O kompenzaci pro české Romy dlouhodobě usiluje Výbor pro odškodnění romského holokaustu. Iniciativu podpořil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a do jednání se zapojil také bývalý český zmocněnec pro záležitosti holokaustu Jiří Šitler.

O odškodnění žádaly romské organizace už v minulosti. Před rokem se s žádostí o pomoc obrátili na ministerstvo zahraničí. Německá strana na základě jednání s českou požadavek akceptovala.

Romové byli podobně jako Židé v období druhé světové války tvrdě postiženi nacistickou rasovou politikou. V roce 1942 provedli v četníci v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava soupis všech "cikánů, cikánských míšenců a osob žijících po cikánském způsobu". Dostalo se do něj 6500 lidí. Část z nich skončila ve sběrných táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Transporty odvezly do koncentračního tábora v Osvětimi bezmála 5000 Romů. Do vlasti se jich vrátilo jen 583.