Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze slov budoucího kandidáta na prezidenta mě mrazí: Brichta se ostře pustil do Zemanova soupeře

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha – Další kandidát veřejně oznámil svůj zájem ucházet se o prezidentské křeslo. Lékař a občanský aktivista Marek Hilšer se před několika dny představil novinářům, od té doby už také stihl rozdat několik rozhovorů. Jeden z nich velmi zaujal rockera Aleše Brichtu, který ho ostře okomentoval na svém facebookovém profilu.

Hilšer v současné době působí na Karlově univerzitě jako pedagog, ve výzkumné práci se zabývá bojem s rakovinou. Uvedl, že je připraven medicínu v případě úspěchu v prezidentské volbě opustit. To, co se děje v politice a ve společnosti, je pro něj aktuálně prý větší výzva.

Kandidát na prezidenta mluví mimo jiné o potřebě podpory občanských iniciativ a obecně občanské společnosti, o níž se v Česku od dob Václava Havla příliš nemluví. Z minulosti znám několika veřejnými protesty. Na Úřad vlády se v roce 2014 dostal svlečený do půl těla, když protestoval proti ruské politice na Ukrajině. Během letošní návštěvy čínského prezidenta v Praze protestoval proti přiklánění se současné české hlavy státu k Číně.

V rozhovoru pro server iDnes pak například mluvil o svém postoji k uprchlíkům. „Na jednu stranu vidíte utopené děti, na druhé straně atentáty a masakry ve Francii, v Nice. Myslím, že normální člověk, který nemá dost informací, se poměrně těžko orientuje. Nedivím se, že lidé mají obavy, že by se něco podobného mohlo dít u nás. Na druhou stranu u nás žádní uprchlíci nejsou a ani žádní teroristé. Máme dobře fungující policii a armádu, takže si myslím, že obavy jsou zbytečné," uvedl.

Odmítl také slova Miloše Zemana, který mluvil o budování plotů, to je podle něj přehnané. „Opravdu nevidím, že by nám hrozilo nějaké nebezpečí, abychom dnes stavěli ploty. Vždyť tu není, dá se říci, žádný uprchlík. A ti, co přišli, tak utekli," připomněl Hilšer.

Jeho slova zaujala i Brichtu. „Četl jsem rozhovor s doktorem Hilšerem, který chce kandidovat na prezidenta a trochu mě mrazilo. Já si nemyslím, že je hipstýrek s jointem na koloběžce, vykřikující neomarxistická hesla, obrazem naší společnosti, spíš známkou její až nezdravé tolerance," pustil se do lékaře zpěvák.

„Asi nás pálí dobré bydlo. Neradujeme se, že máme co jíst, zatím nás islámští fanatici neohrožují na ulicích, nejsme ve válce ani nás nepostihly přírodní pohromy. Místo přípravy na to, že může být hůř a snahy tomu zabránit, řešíme kraviny bezolovnatých kávovarů nařizovaných nějakou komisí pitomců z EU. Lidi, radujme se, že zatím můžeme normálně žít a nakopejme do zadku každého, kdo to chce změnit!" burcuje Brichta.

Témata:  Aleš Brichta prezident ČR Marek Hilšer

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy