Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardy na bydlení od státu? Návod, jak peníze získat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Stavíte dům, nebo jen přemýšlíte, jak ušetřit? Využijte státní dotace! Zažádat můžete o příspěvek na zateplení budovy, výměnu kotle nebo třeba sběr dešťové vody. Přečtěte si stručný návod, jak dotace získat.

V rámci dotačních programů rozdává stát miliardy. Část peněz si můžete "ukrojit" i pro sebe, stačí o dotaci požádat. V nejnovějším projektu můžete získat příspěvek na vylepšení odpadového hospodaření - třeba domácí kompostéry.

O možných úsporách Češi často nevědí, případně netuší, jak příspěvek získat. O dotaci žádá jen asi polovina lidí, kteří staví nový dům. Podívejte se, na co všechno vám stát přispěje.

Dotace na odpadové hospodářství

Necelé 2 miliardy rozdá v rámci nejnovějšího programu ministerstvo životního prostředí. Kromě krajů, obcí a podnikatelů mohou o dotace žádat i samotní původci odpadu. Příspěvek půjde na výstavbu, modernizaci nebo dovybavení bioplynových stanic, ale také na menší projekty.

"Téměř 50 % komunálního odpadu, tedy zejména obsahu černých popelnic, končí v současné době na skládkách. A bohužel až 50 % černých popelnic obsahuje biologicky rozložitelný komunální odpad," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec.

O dotaci můžete žádat od 1. září do 30. listopadu 2016 přímo na webových stránkách Operačního programu Životní prostředí. Příspěvek dostanete třeba na pořízení domácího kompostéru nebo štěpkovače.

Nová zelená úsporám

O "zelenou" dotaci mohou žádat majitelé rodinných domů a to před zahájením, v průběhu i po dokončení stavebních úprav. Na projekt vyčlenilo ministerstvo 27 miliard korun a podle dosažených úspor vám uhradí až 50 % nákladů.

Stát přispívá na výměnu oken i dveří, zateplení domu, solární panely nebo výstavbu domů s nízkou energetickou náročností. Žádost můžete podat kdykoliv až do konce roku 2021. Jednoduše vyplňte elektronický formulář na webu, nebo podejte žádost osobně na krajských pobočkách fondu.

V rámci stejného programu mohou zvlášť žádat o dotaci vlastníci pražských bytovek. Formulář mohou vyplnit znovu kdykoliv až do konce roku 2021 (jedna žádost na jeden bytový dům), stát uhradí maximálně 30 % výdajů.

Modrá úsporám

Česko dlouhodobě trápí sucho a voda je čím dál vzácnější, což si uvědomuje i vláda. Pomocí "modrého" dotačního programu chce lidi motivovat, aby lépe hospodařili s vodou, a to zejména s dešťovou. Ta se dá využít k zalévání, ale i na splachování.

Peníze z dotací můžou získat nejen obce, ale i majitelé domů a zahrad, kteří budou schopni vodu zadržovat, například v jezírku nebo několikakubíkových nádržích. Ze státního fondu na to ministerstvo vyčlení "stovky milionů". Zatím není jasné, kdy program spustí, nejpozději ale v polovině příštího roku.

Kotlíkové dotace

Starý kotel na tuhá paliva 1. nebo 2. emisní třídy musíte vyměnit do roku 2022. Stát proto nabízí majitelům rodinných domů možnost, jak při výměně kotle ušetřit. Dotaci můžete získat až na 85 % ceny kotle a jeho instalace. Můžete ale žádat i o dotace na další projekty spojené s vytápěním.

Starý kotel musíte nejdříve vyfotit a pak nechat ekologicky zlikvidovat. Kromě toho potřebujete i průkaz energetické náročnosti, souhlas spoluvlastníků a další přílohy. Postup, jak zažádat o dotaci na nový kotel či zdroj vytápění, se ale liší podle toho, v jakém kraji žijete.

Témata:  dotace ekologie CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy