reklama

ČTK to dnes řekla ředitelka ústavu Naděžda Goryczková. Ústav chce ministerstvu předložit koncept možného využití objektu. Podpořit rekonstrukci objektu z grantu na obnovu památek by mohla i Praha.

Na prodej Invalidovny vypsal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) veřejný tendr, do kterého se ale nikdo nepřihlásil. Jeho první kolo skončilo dnes ráno. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun. Majetkový úřad nyní čeká, až NPÚ projeví o budovu oficiální zájem. Doposud se podle úřadu žádný státní orgán o budovu nepřihlásil, ačkoliv mohl.

Goryczková uvedla, že se o budově bude jednat, až se ona i ministr kultury Daniel Herman vrátí z dovolené. Oficiální zájem vůči ÚZSVM může projevit až po dohodě s ministerstvem. NPÚ by chtěl Invalidovnu částečně zpřístupnit veřejnosti. "Protože si myslíme, že ta budova je velmi autentická, dochovaná, takže bychom ji chtěli veřejnosti trvale zprostředkovat," řekla.

NPÚ také hledá prostory v Praze pro umístění své Územní památkové správy, která se stará o hrady a zámky. Ta měla podle původních plánů sídlit na Klárově, ale záměr se zkomplikoval. Proto vedení NPÚ uvažuje, že by se územní pracoviště případně přesunulo do Invalidovny. "Ale to je všechno předčasné," poznamenala Goryczková. "Rozhodně bychom v tuto chvíli s tím pracovali tak, jak umíme, to znamená zpřístupnili částečně objekt veřejnosti," řekla.