Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památkáři chtějí mít z Invalidovny své sídlo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových už má na stole oficiální žádost o pražskou Invalidovnu. Podal ji Národní památkový ústav (NPÚ), který chce památkově chráněný barokní areál otevřít veřejnosti i využít jako své sídlo.

O podání žádosti dnes informovala mluvčí NPÚ Jana Tichá. Ústav také dnes předložil ministerstvu kultury návrh využití stavby a jsou připraveny podklady pro jednání s ministerstvem financí, které bude rozhodovat o penězích na rekonstrukci areálu.

Památkáři už také předložili ministerstvu kultury návrh využití Invalidovny. Budova bude podle mluvčí NPÚ otevřena veřejnosti v rámci kulturních či vzdělávacích akcí. Kromě toho ústav předpokládá, že do části areálu přenese své sídlo. NPÚ také jedná o možném využití budovy s Pražským filharmonickým sborem. V úvahu podle mluvčí připadá i využití resortem ministerstva zemědělství.

Podle náměstka ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislava Ourody je návrh památkářů připraven zodpovědně, využity byly i archivní podklady a materiály z dřívějších pokusů o využití Invalidovny. „Vnímáme to jako záchranu velice cenné významné památky. Zásadní je i rozměr ekonomický a provozní pro naše příspěvkové organizace," řekl ČTK. Za důležité podle něj rezort považuje, aby veřejnost měla do té budovy přístup, aby se z ní nestal uzavřený areál.

Podle Ourody jsou v tuto chvíli už připraveny podklady pro jednání ministerstev kultury a financí. Rekonstrukce Invalidovny by mohla podle některých oslovených odborníků v případě generální opravy stát až 2,5 miliardy korun.

Invalidovna dříve patřila armádě, byly v ní archivy, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. O koupi barokního komplexu neprojevil v nedávném tendru zájem žádný soukromý investor. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun.

Témata:  Národní památkový úřad Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:52

Kreml popřel, že by na Ukrajině používal chemické zbraně

Kreml ve čtvrtek odmítl obvinění USA, že ruské síly použily na Ukrajině chemickou zbraň v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy