reklama

První kolo výběrového řízení skončilo dnes, po něm by v případě více zájemců následovala veřejná aukce. ÚZSVM teď čeká, až o budovu projeví zájem památkáři. Ti by chtěli Invalidovnu částečně zpřístupnit veřejnosti. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun.

Pokud by NPÚ nakonec Invalidovnu nepřevzal, je možné podle majetkového úřadu vyhlásit druhé kolo tendru. Cílem je najít nového vlastníka, který budovu zachrání od dalšího chátrání, odpověděl na dotaz ČTK mluvčí úřadu Radek Ležatka. Vzhledem k zájmu NPÚ nechtěl o dalších variantách spekulovat. Prodejní cenu je podle zákona v případě druhého kola výběrového řízení možné teoreticky snížit, dodal Ležatka, nicméně v tuto chvíli to podle něj vůbec není na pořadu dne.

Podle majetkového úřadu již mohly státní instituce budovu zdarma za poslední rok převzít třikrát, ale nikdo se nepřihlásil. Památkový ústav však v pátek uvedl, že nabídku nedostal letos ani loni. To ale majetkový úřad s odkazem na datovou zprávu vyvrátil. Generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu uvedla, že úřad udělal vše pro to, aby našel pro tuto unikátní památku nového majitele a zachránil ji před další devastací. Mrzí ji zbytečná práce a náklady na přípravu prodeje, konstatovala.

NPÚ bude o převzetí objektu jednat zřejmě příští týden s ministerstvem kultury. Také Praha je z grantu na obnovu památek schopna podpořit rekonstrukci Invalidovny a využití ze strany neziskového sektoru, uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město ale Invalidovnu kupovat nehodlá.

NPÚ rovněž hledá prostory v Praze pro umístění své Územní památkové správy, která se stará o hrady a zámky. Uvažuje proto, že by do Invalidovny toto pracoviště případně přesunul.