Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitel pozemku zboural klášter, ze kterého měla být památka. Hrozí mu pokuta

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Cheb - Klášter Milosrdných sester v Chebu, který měl šanci dostat se na seznam kulturních památek, je už definitivně srovnaný se zemí. Majitel pozemku zboural poslední ještě stojící objekt, a sice kostel. Za to, že nerespektoval zákaz demolice, mu hrozí pokuta.

Zastavení demolice nařídilo na začátku dubna Ministerstvo kultury, jehož úředníci chtěli rozhodnout o tom, jestli se klášter stane památkově chráněným. S návrhem přišel Národní památkový ústav. Než ale padl definitivní verdikt, majitel pozemku stačil klášter zbourat. Nejdéle vydržel stát kostel a alespoň ten chtěli památkáři zachránit, jenže marně.

Památkáři vyjádřili zklamání nad tím, že se jim klášter nepodařilo zachránit. Jeho vzácnost prý spočívala v tom, že šlo o jeden z mála klášterů postavených na začátku 20. století.

Podle památkářů se chtěl majitel vyhnout případným vysokým investicím do opravy kulturní památky. Jen na kostel by totiž padlo asi 100 milionů korun.

Majitel pozemku argumentoval tím, že Ministerstvo kultury vydalo zákaz bourání pozdě. Demolice už začala a nestabilní stěny prý hrozily zřícením. Investorovi přesto hrozí pokuta, celou akci měl zastavit. Pokuta se může vyšplhat na maximálně dva miliony korun.

Témata:  Národní památkový úřad Ministerstvo kultury České republiky klášter

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy