Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze odstartoval šestý ročník festivalu Prague Pride

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – V hlavním městě dnes začal šestý ročník festivalu Prague Pride. Hlavním tématem letošního ročníku je láska, ale festival se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. 

Výstavami a dalšími doprovodnými akcemi začal dnes v Praze začala akce, která přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Během týdne se v metropoli uskuteční více než 130 kulturních, společenských, diskusních i sportovních událostí a vyvrcholí jako tradičně sobotním průvodem.

Zájemci mohou již dnes od 17:00 navštívit Centrum queer paměti v ulici Na Strži na Pankráci, které uchovává prameny a sbírky související s českou LGBT minulostí a které za svou činnost obdrželo letos cenu bePROUD neboli „buď hrdý". Podle zástupce centra Pavla Bílka lidé uvidí malou výstavu, která je průřezem gay a lesbického hnutí v Česku zhruba od 19. století. „Jednotlivé panely se věnují každodennímu životu i perzekucím zástupců gay a lesbické komunity," uvedl.

Ode dneška je také možné prohlédnout si výstavy s LGBT tématikou v galerii Langhans, v Americkém centru na Malé Straně či v galerii Litera v Karlíně.

Od 18:00 hodin se pak na Střeleckém ostrově uskuteční zahajovací koncert, na kterém vystoupí Adam Mišík, Vladivojsko, Matěj Kašpar, Jan Bendig a Jitka Zelenková. Zvláštním hostem večera bude gay aktivista a vnuk slavného herce Omar Sharif Jr., který po zveřejnění své sexuální orientace emigroval z rodného Egypta do Kanady.

Festival pokračuje až do neděle 14. srpna. Připraven je program pro rodiče z LGBT komunity, kteří už děti v takzvaných duhových rodinách vychovávají, i pro homosexuální páry, které by chtěly založit rodinu. Uskuteční se také debata pro rodiče, jejichž potomek je lesba nebo gay.

Vrcholem festivalu bude jako tradičně sobotní průvod s alegorickými vozy, který půjde z Václavského náměstí na Letnou. Průvod, kterého v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku obětí červnového útoku v nočním klubu v Orlandu, kde útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.

Témata:  Prague Pride Praha homosexuálové

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy