Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za smrtí na elektrických plotech stojí podle policie Štrougal. Trestu ale unikne

Muzeum totalitního režimu Valtice
Muzeum totalitního režimu Valtice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Elektrické dráty na hranicích ČSSR byly zločinem a vražednou zbraní. Krev nejméně desítek lidí, kteří na nich zemřeli, má na rukou tehdejší ministr vnitra Lubomír Štrougal (91). Tento viník ještě sice žije, ale stíhaný nebude. Zločiny jsou promlčeny. To je vzkaz i závěr české policie k tématu železná opona v Československu, informuje dnešní vydání MF Dnes.

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že "bezzubé" obvinění někdejší stranické špičky Lubomíra Štrougala je marné a zbytečné, je to poprvé, kdy policie Štrougala označila za viníka v souvislosti s takzvanou železnou oponou.

Podle policistů Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) je bývalý komunistický premiér Lubomír Štrougal odpovědný za smrt lidí, kteří v první polovině 60. let zemřeli na československých hranicích na elektrických zátarasech. Tehdy byl Štrougal ministrem vnitra a ostraha státní hranice spadala do jeho kompetence. Jen za čtyři roky, kdy byl ve funkci (1961–65), proud zabil třiatřicet civilistů.

Trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, jehož se podle vyšetřovatelů dopustil, je však již promlčen. I proto ÚDV případ odložil. Podle policisty ÚDV Eduarda Kočvary měl Štrougal novelizovat starou vyhlášku, která upravovala použití elektrických drátů na hranicích, ale neudělal to. "Vyšetřování naznalo, že Štrougal zanedbal například to, že před hranicemi pomocí výstražných cedulí důkladněji neobeznámil lidi, že je plot pod proudem," řekl Kočvara MF Dnes.

Policisté v dvoustránkovém usnesení, které má list k dispozici, zároveň dospěli k závěru, že elektrický plot, který za dobu své existence na československých hranicích zabil asi devadesát lidí, lze chápat jako zbraň. A Štrougal "svou nedbalostí" umožnil její další použití, ačkoliv měl možnost ji nechat rychle odstranit. Štrougal ale vždy odpovědnost odmítal. Naopak se prý snažil, aby plot rychle zmizel, ale bránil mu v tom velitel pohraničníků.

Kromě Štrougala se dotažení vyšetřování a případnému soudu vyhnuli i další komunističtí funkcionáři, kteří by mohli být odpovědní za elektrické zátarasy či nášlapné miny na hranicích. Ovšem z jiného důvodu. Všichni již zemřeli. De facto tím padla poslední možnost někoho za předčasnou smrt desítek československých, ale i rakouských či polských civilistů odsoudit. Jinými slovy kapitola "elektrický plot" je uzavřena-

Témata:  Lubomír Štrougal komunismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy