Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvít s Blokem proti islámu musí mít nový název. Je přílíš proti muslimům, vzkazuje ministerstvo

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra nepovolilo straně Úsvit - Národní koalice přejmenování na Úsvit s Blokem proti islámu. Novinářům to řekl předseda strany Miroslav Lidinský. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se bude proti rozhodnutí bránit soudně.

Změnu názvu strany schválily orgány Úsvitu i Bloku proti islámu na společné ideové konferenci v Praze na konci února. Konference měla dát najevo větší propojení Úsvitu s Blokem proti islámu a také představit volební program pro letošní krajské i senátní volby.

Lidinský dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že ministerstvu vadila formulace z programu, že se "Úsvit zavazuje čelit celoevropským úpadkovým trendům a nezodpovědnému přílivu nepřizpůsobivých migrantů rozvracejících Evropu".

V kombinaci s novým názvem by mohla vzbudit přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám, citoval Lidinský z rozhodnutí ministerstva.

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička uvedl, že se jeho organizace k žalobě proti odmítnutí registrace nového názvu strany připojí. Zároveň by podle tiskové zprávy Úsvitu měla padnout i další žaloba z důvodu poškození pověsti strany.

Témata:  Úsvit - Národní koalice Blok proti islámu Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy