Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka se dostalo více než 400 kg vepřového z Polska se zbytky antibiotik

Vepři
Vepři
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Na český trh se v červenci dostala zásilka více než 400 kilogramů vepřové panenky z Polska, která obsahovala nadlimitní množství reziduí antibiotika Doxycyklinu.

Státní veterinární správa (SVS) obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF v uplynulých dnech informaci o zásilce vepřového masa, ledvin a produktů z nich, která putovala do ČR i dalších států.

Během okamžitě zahájeného šetření bylo zjištěno, že příjemcem byly v ČR dva různé subjekty, informuje SVS v tiskové zprávě. Jeden z nich dále distribuoval maso několika desítkám odběratelů (gastronomickým zařízením). Maso je již po datu použitelnosti. Část zboží přijatého v chlazeném stavu však může být ještě skladována v mražené formě. V takovém případě by je provozovatelé měli vrátit zpět distributorovi.

Výrobek byl označený jako vepřové maso a ledviny a produkty z nich s datem výroby 7. července 2016, číslo šarže bylo 2740. Produkt vyrobila firma Animex Foods z polských Starachowic, byl označený schvalovacím číslem PL26110201WE. Pokud by jej některá restaurace ještě měla na skladu, měla by jej vrátit distributorovi.

Kromě 445 kilogramů panenky, které obdržela společnost Dobro Mochov, přijala zboží z uvedené šarže ještě firma z Dolních Břežan. Jednalo se o přibližně 12 kg výrobku. "Při šetření SVS zjistila, že šlo pouze o nevyžádaný vzorek, který polská firma zaslala českému příjemci spolu s jiným zbožím a který byl následně příjemcem vrácen zpět," dodal mluvčí SVS Petr Pejchal.

Nejde o první případ polského masa s antibiotiky na českém trhu. Například před třemi lety našli veterináři trojnásobné množství také zbytků doxycyklinu v 1200 kilogramech kuřecího masa. Lék se v chovech drůbeže používá pro léčení onemocnění dýchacího ústrojí.

Témata:  maso potraviny státní veterinární správa

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy