Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V noci na pátek a na sobotu vyvrcholí meteorický roj Perseid

Perseidy u radiantu v Perseu
Perseidy u radiantu v Perseu
Foto: Dr. Pavel Spurný

Praha - Hned dvě následující noci budou výjimečné. Fanoušci astronomie, ale nejen oni, budou moci pozorovat meteorický roj Perseid.

"Nejvíc meteorů máte šanci zahlédnout od půlnoci do rána. Čekání na ně vám zpestří prolétající umělé družice, nejnápadnější letní souhvězdí i jasné hvězdy. V první polovině noci nás bude na nebi doprovázet i dorůstající kotouč Měsíce, jehož světlo bude pozorování Perseid poněkud rušit. Pokud nám to výhledy z Kraví hory dovolí, určitě na něj namíříme některý z našich přenosných dalekohledů. Nebudou-li jasné Perseidy, uvidíme alespoň měsíční krátery," říka na webu astro.cz Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Astronomové doporučují pozorování s dobrým výhledem na souhvězdí Persea, kde mají meteory radiant, což je místo, odkud jakoby vylétají. Není ani potřeba žádný dalekohled, meteory je možné spatřit pouhým okem. Úkaz je podle odborníků nejlepší sledovat vleže, například ve spacáku nebo na lehátku.

Původcem Perseid je rozpadlá kometa Swift-Tuttle, která byla objevena v roce 1862 a ve své dráze zanechává prachové částečky. Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Tak vznikají jasné světelné čáry na obloze - meteory.

Témata:  perseidy vesmir

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy