Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko je zoufalý a čeká ho temná budoucnost, tvrdí Jiří Vyvadil

Jiří Vyvadil
Jiří Vyvadil
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - "Abych byl upřímný, kdybych k tomu nebyl vybídnut, asi bych na novou krizi kolem Krymu nereagoval. Článků na téma předpokládané katastrofy ve vývoji Ukrajiny jsem napsal za dva a půl roku něurekom a už ani nemám radost z toho, že na má slova došlo," píše advokát a bývalý soudce nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadil v komentáři, který vyšel na serveru EuroZprávy.cz.

A abych se stále neopakoval, tak drobná připomínka z mého článku ze dne 21. 7. 2014 : Zatracený majdan...Jednoho dne jej všichni budeme proklínat.

...Když se dají do pohybu procesy destrukce a násilí jsou k nezastavení. Dovedete si představit, jak celý svět mohl být v pohodě, kdyby hned na počátku, kdy byla násilím obsazena státní budova, zapálen první policista a zvedla se první ruka k nacistickému pozdravu, řekl Západ: „Tak takhle ne. To v zemi, která chce vstoupit do EU možné není. Ihned to skončete". ........ A násilí, které se valí ze západu proti východu roste a roste....Bez majdanu by nebyl Krym, vraždění civilního obyvatelstva, ale ani setřelování letadel... Na východě Ukrajiny zuří boje a jejich intenzita včetně genocidních čistek se stále více podobá procesům při rozpadu Jugoslávie.

Nemá smysl k tomu co dodávat. A snad, aby někdo nemávl rukou, že od Putinova agenta přece nelze nic jiného očekávat, připojuji současný komentář papežského nuncia arcibiskupa Giugerottiho v Kyjevě, tak jak byl uveřejněn na Radio Vaticana. (A nebo už i Jeehop Eminence je vedle Trumpa, Zemana, Sarkozyho, Renziho, Tsiprase či Marine le Pen agentem Putina? Asi ano.)

Uváděl:

„Situace na Ukrajině se stále zhoršuje. V posledních dnech válka znovu ožila, přibývá obětí na životech, informuje z Kyjeva apoštolský nuncius arcibiskup Claudio Gugerotti. Jaké jsou největší potřeby, pokud jde o humanitární situaci?Ukrajinský konflikt za sebou nechal 9,5 tisíce mrtvých a dva miliony lidí muselo opustit domovy. Z hlediska mezinárodní politiky se však Ukrajina ocitla na okraji. Pozornost světa se soustředí jinam. „Nutno říci, že z politických důvodů není připomínání Ukrajiny v módě. Ukrajina je zemí, která způsobila či prohloubila potíže ve vztazích mezi Spojenými státy, Evropou a Ruskem, postavila je do šachu. Mluvit dnes o Ukrajině by tedy znamenalo mluvit o vlastních neúspěších. V tom smyslu, že Ukrajina, která se samozřejmě nacházela ve sféře vlivu Ruské federace, se rozhodla – rovněž nepochybně pod západním tlakem – obrátit směrem k Evropě a Spojeným státům. Došlo na Majdan, na faktické oddělení od Ruska se všemi hospodářskými důsledky. Ale zároveň z různých důvodů Západ nenastoupil na místo Ruska, nepřemýšlí o zlepšení životních podmínek místního obyvatelstva. Proto tedy v této chvíli Ukrajina prohrává na všech frontách." A pan arcibiskup dodává, že kupní síla průměrného platu se od dob Majdanu čtyřikrát snížila. „To znamená, že k válce přistupuje ještě problém všeobecného zchudnutí na celé Ukrajině. Pokud se to nezmění, hrozí nám válka mezi chudými," varuje arcibiskup Gugerotti.

Nevěřím našim velvyslancům ze stáje Schwarzenberga a Zaorálka, ale jeho Eminenci papežskému nunciovi, ač přesvědčený ateista, věřím na slovo. Jeho analýza je přesná

....

Tento úvod k podstatě následujíc poznámky byl nezbytný.

Ukrajina dnes je někde na hraně zhroucení a patrně i nového násilného puče, jehož počátek se již odtikává...

Mimochodem, ještě jeden odkaz mi zrovna vytanul na mysli. Vzpomene si ještě někdo na naléhání Henryho Kissingera, který volal po finlandizaci Ukrajiny a vyvážené spolupráci mezi Ruskem a Západem ohledně této země, aby byl zajištěn mír a pořádek?

Ten starý machiavelista měl, opět jako vždy pravdu.

....

Kdykoliv Rusko začne být úspěšné na mezinárodní scéně Ukrajinci vyvolávají vojenský konflikt. A v minulém týdnu Putin doslova měnil geopolitické dějiny, když Erdogan odkopnul Porošenka, aby zajel utvrdil vzácného a drahého přítele Vladimíra o své, co nejhlubší oddanosti. A hned druhý den na to, z evropských zemích doposud nejfanatičtější proukrajinská regionální velmoc, Velká Británie v podobě své nové premiérky paní Mayové zvedla sluchátko a zavolala Vladimírovi, že nazrál čas dát do pořádku nahromaděné vztahy nenávisti mezi oběma zeměmi. A včera enfant terrible Evropy i Velké Británie ministr zahraničních věcí vlády Jejího Veličenstva Boris Johnson zavolal svému ruskému kolegovi a že je třeba spolupracovat.

Mimochodem v situaci, kdy Clintonová vyhlašuje Rusku pomalu 3. světovou válku je to více než jen zájem po dobré spolupráci. Je to vyhlášení nezávislosti Velké Británii na zahraničním kursu Obamy, případně Clintonové.A snad ještě jedna poznámka...

Nejfanatičtějším a nejaktivnějším národem, jejichž tehdejší tandem Tusk – Sikorský připravoval v Kyjevě puč byli Poláci...

Vše se mění. Tak trochu jako dýka (ovšem zcela legitimní) do „bratrských vztahů polsko – ukrajinských rozhodně patří usnesení Polského sejmu, kterým byli Ukrajinci a jejich povstalecká armáda odsouzeni za genocidu Poláků ve Volyni. Když bereme v úvahu, že Bílý dům i John Kerry usilovně bojovali, aby toto usnesení nebylo přijato, pak je jasné, že Porošenko a jeho suita zůstává jako kůl v plotě.

...A tak se Ukrajina opět uchýlila k tomu poslednímu, co má: vyvolat konflikt na Krymu a Donbasu.

Teroristický útok připracovaný speciálními ukrajinskými silami, by možná před rokem zapůsobil jako silná rozbuška, ale nyní je už je to jen zoufalá křeč zoufalého člověka, jehož budoucnost je temná.

A ocelově klidná reakce Vladimíra Putina odpovídala jeho změněnému geopolitickému postavení. Proč by se on měl stýkat s totálně neúspěšnou Merkelovou, které se rozpadají její projekty v Evropě, zoufalcem Porošenkem a slaboučkým Hollandem ?

Řekl jen s klidem : "Je to velmi znepokojující informace. Skutečně, zvláštní služby zabránily průniku z území Ukrajiny diverzní a průzkumné skupiny Ministerstva obrany Ukrajiny. A samozřejmě, za této situace se setkávat v normandském formátu, natož v Číně, nemá smysl," cituje agentura RIA Novosti prezidentova slova.

Tím je Porošenko vyřešen a může se připravovat na to, zda ještě existuje zem, která mu případně dá azyl.

Témata:  Jiří Vyvadil

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy