Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička vyvázne? Krajský soud vrátil jeho případ žalobcům

Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Krajský soud v Českých Budějovicích vrátil státnímu zastupitelství případ Martina Konvičky. Ten podle žalobce svými výroky podněcoval k nenávisti vůči islámskému náboženství.

 Případ nejprve vrátil státnímu zastupitelství českobudějovický okresní soud. Žalobce si však proti tomuto rozhodnutí podal stížnost k vyšší instanci. Krajský soud však stížnost zamítl a případem se nyní bude znovu zabývat policie. ČTK to řekl státní zástupce Josef Richter, který kauzu dozoruje.

Konvička, jenž kandiduje na Táborsku do senátu za uskupení Alternativa pro Českou republiku 2017, se podle žalobce přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dopustil výroky na internetu a hrozí mu za to až tříleté vězení.

Obžaloba se týkala několika konkrétních výroků, které Konvička prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: "Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás, muslimové, nameleme do masokostní moučky." V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: "Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami."

Témata:  Martin Konvička muslimové demonstrace kvůli uprchlíkům

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy