Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová jednala s brněnským primátorem Vokřálem o umístění Slovanské epopeje

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moravský Krumlov - Pražská primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) jednala s brněnským primátorem Petrem Vokřálem (ANO) o umístění Slovanské epopeje. Dílo od Alfonse Muchy by se dočasně mohlo vrátit do Moravského Krumlova, píše dnešní Mladá fronta dnes.

Majitelem pláten je Praha, které autor dílo zanechal. Ta ale zatím nemá vhodné prostory. Obrazy se mají vydat na tříleté turné po Asii. Poté by se mohly vrátit do Krumlova. Podle Krnáčové by to mohlo být na rok nebo dva. Jasno by mělo být do konce listopadu.

Praha plátna v roce 2012 za velké mediální pozornosti a přes protesty místních přestěhovala z Moravského Krumlova do Prahy. Nyní je epopej ve Veletržním paláci, kde bude do konce roku.

Starosta Moravského Krumlova Tomáše Třetina (TOP 09) se snaží o návrat epopeje na moravskokrumlovský zámek delší dobu. Nyní se do jednání vložil i Vokřál. "Brno hrálo v předchozích jednáních roli jakéhosi garanta v případě, že by se komplikovala situace kolem zámku. Má při takových jednáních větší váhu než město velikosti Moravského Krumlova. Ten však začátkem července zámek převzal, takže jsme se dohodli s paní primátorkou a panem starostou, že jednání povedeme intenzivněji," řekl MfD Vokřál.

Moravský Krumlov získal zámek na konci června v dražbě, kde za něj nabídl 14 milionů korun. Další zájemce nebyl. Podle zjištění ČT starosta Třetina navíc podepsal smlouvu o úvěru s bankou, díky kterému bude město moct zámek koupit.

Témata:  Slovanská epopej Adriana Krnáčová Petr Vokřál

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy