Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí Slovanské epopeji zničeni? Moravský Krumlov ji nechce půjčit do Číny, varuje před plísní

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Brno - Moravský Krumlov napsal otevřený dopis ministrovu kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), aby zabránil vývozu Slovanské epopeje do Číny. Hrozí tam její zničení kvůli špatným podmínkám, prohlásil starosta města Tomáš Třetina (TOP 09).

V Krumlově bývalo dílo Alfonse Muchy vystavené. Epopej nyní z Prahy zamíří na tři měsíce na výstavu do Japonska, vernisáž v Tokiu je 7. března. Po ní měla být v Číně.

"Jsem obecně proti vývozu, ale nemůžu zpochybňovat výstavní prostory v Japonsku, které jsou velmi profesionální. V Číně to ale neplatí. Tam je špatná vlhkost a teplota. Od dob vzniku jsou v plátnech plísně, které nyní spí. Když se změní prostředí, které nebude kvalitní, hrozí, že houby začnou růst a plátna se zničí," zdůraznil Třetina na tiskové konferenci v Brně.

Epopej v Číně zatím nebude. "Slovanská epopej se po výstavě v Japonsku bude vracet zpět. K žádosti vlastníka o povolení vývozu této kulturní památky do Číny lze sdělit v současné době to, že podmínky pro možný vývoz do Číny ještě nejsou zcela jisté a ověřené. Budou-li tyto podmínky pro povolení vývozu dostačující, to samozřejmě ověřují naši odborníci z památkové sekce, kteří věc posuzují s nejvyšší mírou zodpovědnosti a s maximální profesionalitou," uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Témata:  Slovanská epopej Ministerstvo kultury České republiky Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy