Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovanská epopej v Japonsku? Ministerstvo vývoz povolilo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo kultury vydalo povolení k vývozu Muchovy Slovanské epopeje do Japonska. Cyklus děl, který je kulturní památkou, by měl Česko opustit v únoru. Výstava v Tokiu začne v březnu 2017. Turné po Asii by mělo skončit v polovině roku 2018.

Ministerstvo vyhodnotilo, že v případě cesty do Japonska "jsou pro epopej zaručeny odpovídající podmínky". "O vývozu do dalších zemí se nerozhodovalo," řekla mluvčí úřadu Simona Cigánková.

V září resort uvedl, že na Galerii hlavního města Prahy, která dílo spravuje, vznesl řadu doplňujících dotazů. V žádosti o vývoz galerie tehdy "dostatečně neprokázala odpovídající zabezpečení obrazů po celou dobu jejich vývozu".

Velkoplošné obrazy z dějin Slovanů budou do konce roku k vidění ve Veletržním paláci v Praze. Poté začne jejich příprava na transport. Po výstavě v Japonsku se mají přesunout do tří čínských muzeí. O cestě do Číny zatím podle mluvčí ale ministerstvo nerozhodlo.

Kritici, kteří sepsali petici, i Muchův příbuzný John Mucha, opakovaně vyjádřili obavu z převozu děl. Není prý jasné, v jakém stavu plátna jsou. Ukládání do přepravních tubusů a opakované vypínání je může nenávratně poškodit, tvrdí. Praha výtky odmítá.

Plátna podle malířova odkazu patří Praze, přáním autora ale bylo, aby město epopeji vybudovalo samostatný výstavní pavilon. To se nestalo, Praha podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) stálé umístění řeší. Dočasně by se podle ní dílo mohlo vrátit i na Moravu. Vyvezení díla kritizuje i starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. V tiskové zprávě město uvedlo, že Praha umístění Slovanské epopeje neřeší.

Témata:  Slovanská epopej Ministerstvo kultury České republiky Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy