Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se bojí nejasné budoucnosti: Největším strašákem jsou finance a chudoba

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Průzkum společnosti Pioneer Investments ukázal, že sedm z deseti Čechů má obavy spojené s budoucností. Největším strašákem jsou finanční tíseň a chudoba.

Obavy u chudoby velmi silně nebo silně pociťuje 62 procent dotázaných. Strach mají častěji ženy, lidé s nižším vzděláním a respondenti ve věkové skupině 30 až 44 let. "Současná konzumní společnost potřebu finanční jistoty ještě umocňuje. V podvědomí zasunutá obava z nejisté budoucnosti, ať už jde o vyhlídky na penzi či třeba o finanční zajištění potomků, pak může hlodat i v hlavách jinak spokojených lidí," komentovala ředitelka marketingu Pioneer Investments ČR Dana Kryńska.

Výrazné zlepšení své finanční situace v horizontu pěti let očekává 42 procent Čechů. Naopak desetina je přesvědčena, že se jejich situace v příštích pěti letech zhorší.

Na předních příčkách žebříčku nejistot se dále objevily obavy z uprchlické krize (62,5 procenta) a terorismu (60,5 procenta).

Více než polovina respondentů cítí nejistotu a strach i z dlouhodobé nemoci (54 procent) či z dalšího politicko-ekonomického vývoje v Evropě a ve světě (56 procent). Obavu z válečného konfliktu a ztráty svobody má 51 procent respondentů, ztráty zaměstnání se bojí 54 procent.

Témata:  Češi průzkumy finance CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy