Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do krajských voleb letos kandiduje 269 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Celkem 269 kandidátních listin zaregistrovaly úřady do podzimních krajských voleb. Je jich o 19 více než při regionálních volbách v roce 2012. V Libereckém kraji úřad jednu kandidátku odmítl.

Listina seskupení Šance schopným jistoty všem nebyla podána v souladu se zákonem. Vyplývá to z informací ČTK z krajských úřadů, které o registracích do dneška rozhodovaly.

Největší výběr budou mít voliči v Moravskoslezském kraji, budou vybírat z 25 kandidátek stran, hnutí a dalších seskupení. Naopak nejméně přihlášených listin úřady zapsaly v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, a to po 17.

Počet zaregistrovaných kandidátních listin se proti volbám v roce 2012 zvýšil ve většině ze 13 regionů. Hned o pět kandidátek navíc dostanou lidé v jižních Čechách, kde zaregistrovali listiny 23 seskupení. V Moravskoslezském a v Ústeckém kraji vzroste počet listin v porovnání s minulými volbami o čtyři.

Menší výběr než před čtyřmi lety budou mít voliči ve čtyřech regionech. Vedle Královéhradeckého kraje jde taky o Jihomoravský, Zlínský a Středočeský kraj. Ve Zlínském a Středočeském kraji budou moci lidé vybírat zastupitele z 20 kandidátek, v Jihomoravském z 21.

Rovněž v Olomouckém kraji a na Vysočině budou moci lidé volit mezi 21 kandidátkami, v Karlovarském mezi 20. V Pardubickém kraji úřad zapsal 22 listin, v Ústeckém 23. V Libereckém kraji se budou moci lidé rozhodovat mezi 19 kandidátkami. Listinu Šance schopným jistoty všem úřad odmítl zřejmě kvůli tomu, že ji nepředložila politická strana ani hnutí.

Úřady v Moravskoslezském a Karlovarském kraji vyškrtly po jednom kandidátovi. Na severní Moravě jde o uchazeče o zastupitelské křeslo na listině Koruny české, u kandidátky chybělo jeho prohlášení. V Karlovarském kraji neuspěl jeden z kandidátů Pravého bloku; mimo jiné byl chybně uveden název obce, kde žije.

Krajské volby se letos uskuteční 7. a 8. října. Před čtyřmi lety měli v krajských volbách největší výběr lidé v Jihomoravském kraji, kde o obsazení zastupitelstva usilovalo 23 uskupení. Naopak v Karlovarském a Plzeňském kraji se museli voliči spokojit s adepty 16 seskupení. Plzeňský region byl také jediným, kde se do voleb v roce 2012 přihlásilo méně subjektů než do voleb v roce 2008.

Témata:  Volby 2016 Krajské volby volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy