Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výročí srpna 1968. V Česku se konají vzpomínkové akce + VIDEO

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Dnes uplyne 48 let od chvíle, kdy někdejší Československo přepadla vojska Varšavské smlouvy. Zahájila tím více než dvacetiletou okupaci země sovětskou armádou a komunistickou normalizaci, která uvrhla Čechy a Slováky do dlouholetého politického, ekonomického, morálního a kulturního marasmu. Ukončily ho až události roku 1989.

113 mrtvých - to jsou následky okupace "zpřátelenými" zeměmi zahájené v roce 1968. Jména všech těchto lidí dnes zazní u pomníku svatého Václava. Takovým způsobem si chce připomenout památku padlých platforma BEZ komunistů.cz. Kromě toho uskuteční v několika následujících dnech i řetězovou hladovku.

,

Zdroj: YouTube

Tradičně se už pietní shromáždění koná i před budovou Českého rozhlasu na Vinohradech. Tam zemřelo podle historiků hned několik neozbrojených lidí.  Pietního aktu před budovou rozhlasu se zúčastnil mimo jiné ministři Jiří Dienstbier a Daniel Herman, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská a za Sněmovnu Karel Schwarzenberg.

Ten sklidil již během svého projevu potlesk několika desítek přítomných přihlížejících, když připomněl, že není třeba jen připomínat padlé hrdiny, ale že za svobodu slova je potřeba bojovat v každé době. Velké peníze a stranické knížky jsou podle něj pro svobodu slova stejně nebezpečné jako děla tanků.

Jména lidí, kteří během invaze přišli o život, budou dnes odpoledne přečtena při vzpomínkové akci na Václavském náměstí.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy násilně ukončila pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Invaze si kromě mrtvých vyžádala asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Těsně před půlnocí 20. srpna 1968 překročily armády pěti států východního bloku československé hranice a bez vědomí tehdejších místních státních orgánů vpadly na území státu. Invaze armád Varšavské smlouvy tak zastavila tzv. Pražské jaro - pokus československých komunistů o nastolení "socialismu s lidskou tváří". V Československu poté začalo dlouhé normalizační období, které ukončil až listopad 1989.

Necelý půlrok po okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil student pražské filozofické fakulty Jan Palach.

Témata:  1968 okupace 1968

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:52

Kreml popřel, že by na Ukrajině používal chemické zbraně

Kreml ve čtvrtek odmítl obvinění USA, že ruské síly použily na Ukrajině chemickou zbraň v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy