Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trpělivost už došla i Zemanovi! Tohle mu Rusko musí vysvětlit!

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Česká diplomacie se důrazně ohradila proti návrhu ruského zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace Československa z roku 1968 za válečné veterány. Vysvětlení bude od ruského velvyslance chtít i prezident Miloš Zeman.

České ministerstvo zahraničí v oficiálním prohlášení uvedlo, že je znepokojeno odůvodněním návrhu projednávaného ruskými zákonodárci, podle něhož sovětští vojáci potlačili v Československu státní převrat.

„Ministerstvo  zahraničních věcí České republiky upozorňuje, že Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací podepsaná prezidenty obou zemí v srpnu 1993 jasně uvádí, vůli obou stran ve vzájemných vztazích "skoncovat s totalitní minulostí, spojenou s nepřípustným použitím síly proti Československu v roce 1968 a s dalším neospravedlnitelným setrváváním sovětských vojsk na československém území". Předpokládáme, že ruská strana považuje tuto smlouvu za platnou a vyvaruje se kroků, které by její obsah zpochybnily,“ uvedlo ministerstvo.

Sám šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru dodal: „Československo bylo v srpnu 1968 okupováno SSSR a většinou států Varšavské smlouvy v příkrém rozporu s mezinárodním právem a proti vůli tehdejších zákonných představitelů státu i naprosté většiny jeho občanů..“

‪Zdá se, že návrh zákona znepokojil také Pražský hrad. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček informoval, že ruský velvyslanec už byl pozván na kobereček. „Pan prezident si pozval na čtvrtek 13. června 2019 na Pražský hrad velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského. Bude žádat vysvětlení ve věci návrhu ruského federálního zákona, který uděluje status válečných veteránů i účastníkům okupace ČSSR v roce 1968.,“ uvedl Ovčáček.

Pan prezident si pozval na čtvrtek 13. června 2019 na Pražský hrad velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského. Bude žádat vysvětlení ve věci návrhu ruského federálního zákona, který uděluje status válečných veteránů i účastníkům okupace ČSSR v roce 1968.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. června 2019

Návrh zákona předložila ruská komunistická strana (KSRF), která také zmíněné setkání u kulatého stolu 30. května zorganizovala. Schůzky se podle informace na webu KSRF zúčastnili zástupci všech poslaneckých frakcí, členové výboru pro obranu a představitelé ministerstva zahraničí i společenských organizací. Výsledkem setkání více než 60 účastníků bylo schválení rezoluce s výzvou poslancům, aby předlohu zákona podpořili.

Témata:  okupace 1968 1968 Rusko Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy