Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici vzpomínali na rok 1968. Nezapomínejme, vzkazují lidem

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká republika si dnes připomíná 48. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Oběti okupace uctili i politici a někteří toho využili, aby poukázali na problémy dnešního světa.

"Je to 48 let, co tanky zemí Varšavské smlouvy začaly násilnou likvidaci pražského jara 68'. Čas připomenout si odvahu všech, kdo se proti nim tehdy v ulicích našich měst a vesnic postavili, a riskovali často životy, i těch, kdo se nenechali zlomit následnou normalizací. Na pražské jaro 1968 můžeme být hrdí, byl to jeden z nejdůležitějších pokusů reformovat komunistický systém, spojit myšlenky sociální spravedlnosti s demokracií. V rámci tehdejšího sovětského bloku se to sice ukázalo jako nemožné, ale násilné ukončení pražského jara ve skutečnosti definitivně zdiskreditovalo kasárenský socialismus sovětského typu a přispělo i k následnému návratu demokracie, i když to ještě trvalo dlouhých 20 let..." vzpomíná na sociální síti premiér Bohuslav Sobotka.

"Pražské jaro 1968 bylo odrazem touhy našeho národa po svobodě a demokracii. Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa však snahy o demokratizaci tehdejšího režimu zničil. Vzpomeňme na památku obětí srpnových událostí roku 1968," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

"21. srpna 1968 vpadla do naší země okupační armáda Varšavské smlouvy, aby nás pod hlavněmi tanků na dlouhá léta udržela v nesvobodě. Dnes se o svobodu připravujeme sami. Tím, že necháváme populisty, lháře a oligarchy, aby nám z ní den za dnem ukrajovali stále víc a víc. Strhávají na sebe stále víc moci, a místo aby sloužili občanům, slouží jenom svým osobním zájmům, nebo dokonce zájmům Ruska. Dnes uctíme památku všech, kteří během sovětské okupace přišli o život, a připomeneme si, že svoboda není zadarmo a není samozřejmá," říká šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Dobré ráno z Brna zkrápěného deštěm,poklonili jsme se společně s ministryní školství Kateřinou Valachovou památce dvou mladých lidí zavražděných komunistickým bezpečnostním aparátem 21.srpna 1969,kdy si připomínali smutné výročí okupace Československa armádami Varšavské smlouvy 21.srpna 1968, položili jsme květiny u pamateční desky Danuše Muzikářové na Moravském náměstí a Stanislava Valehracha na ulici Orlí. Jejich nevinná oběť,stejně jako dalších mrtvých československých občanů jen podtrhuje tragické datum 21.srpna 1968 i 1969," zvzpomínal na sociální síti jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Nezapomínejme, nejen dneska, prosím... PS: Karlu Strachotovi a podobným lidem patří obrovský dík. Připomínají nám nejen naše stále ještě nedávné časy (s jejichž důsledky bojujeme dodnes), ale hlavně to, v jakém světě žijeme. Je potřeba nejen nezapomínat, ale taky občas se i nad současností zamyslet.... Těch pár minut, co film na stránce trvá, pomůže..." uvedl europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

"21.8.1968. Okupace, zmaření mnoha nadějí a lidských životů. Čest jejich památce. Bojujme stále za svobodnou společnost, více než kdy jindy," napsal předseda STAN Petr Gazdík.

"Invaze vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 nanesla na naší společnost šrámy, které v mnohých zůstaly dodnes. V tento pochmurný den a několika následujících byly přidušeny poslední zbytky svobody. Mnozí tyto zbytky neváhali bránit a zaplatili za to životem. Celkem od tohoto dne do konce roku '68 zemřelo 108 Čechů a Slováků. Nezapomeňme na tento den a nezapomínejme na to, jak se k nám tenkrát "ruský medvěd" zachoval. Stejně se chová totiž i dnes ke svým sousedům. Proto hrdě tvrdíme, že patříme na Západ, ne na Východ," stojí v prohlášení, které zveřejnila ODS.

"Na dnešek připadá 48. výročí Sověty vedené invaze do Československa. Přál bych si, aby po tolika letech oficiální ruská historiografie a propaganda začaly věci konečně nazývat pravými jmény. Invazi invazí a okupaci okupací. Žádnou bratrskou pomocí! Obávám se ale, že moje přání zůstane bohužel ještě dlouho nevyslyšeno..." posteskl si někdejší europoslanec Libor Rouček.

Témata:  okupace 1968 Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.