Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie šetří Konvičkovu akci, podle ní jde o výtržnictví

Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nedělní akci Iniciativy Martina Konvičky na Staroměstském náměstí v Praze prošetřují policisté jako výtržnictví. Scénář i rekvizity imaginární invaze takzvaného Islámského státu do Česka byly prý předem domluveny jak s magistrátem, tak s policií.

Původně organizátory policie podezřívala z šíření poplašné zprávy. V tuto chvíli není nikdo podezřelý ani obviněný. "Po dnešní dopolední konzultaci se stáním zástupcem celou věc neprošetřujeme pro šíření poplašné zprávy, ale pro podezření z trestného činu výtržnictví proti neznámému pachateli," řekl mluvčí policie Tomáš Hulan. Podezření ze šíření poplašné zprávy však policisté zcela nevyloučili.

Odpůrce islámu Konvička přijel v neděli na Staroměstské náměstí na velbloudu následován terénním vozem s muži převlečenými za bojovníky Islámského státu. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu.

"Repliky zbraní jsme kontrolovali, v rámci této kontroly jsme však neshledali nic, co by bylo v rozporu se zákonem," sdělil Hulan. Dodal, že požívání replik zbraní je v rámci divadelních představení povolené.

Půlhodinová akce na Staroměstském náměstí vyvolala mezi několika přihlížejícími z řad turistů, kteří nerozuměli produkci a výkřikům v češtině, obavy, že nejde o smyšlené napadení.

Témata:  Martin Konvička výtržnictví

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy