Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO utíká ČSSD, ostatní strany si moc nepolepšily, ukázal průzkum

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Hnutí ANO po oslabování v předchozích měsících opět posiluje a zvyšuje náskok nad druhou ČSSD. Ukázal to nový průzkum agentury SANEP.

Nejsilnější vedoucí hnutí ANO oproti minulému měsíci posílilo o 1,1 procentního bodu a v srpnu by v hypotetických sněmovních volbách získalo podporu 23,9 % voličů.

Druhá ČSSD, která by aktuálně získala podporu 19,1 % voličů, ve srovnání s červencovým šetřením společnosti SANEP naopak oslabila, a to o 2,1 procentního bodu.

Zatímco v minulých měsících, kdy hnutí ANO oslabovalo, a ČSSD posilovala, nastává v srpnu obrat. Za opětovným posilováním hnutí ANO a naopak oslabováním ČSSD může stát zejména postoj hlavních představitelů dvou nejsilnějších vládních stran k uprchlické problematice, která se opět dostává po řadě teroristických útoků do zorného pole voličů stejně jako stále více eskalující postoje médií a politiků ve vztahu k EU, NATO, USA a Rusku. Na druhé straně voliči rozhodně budou sledovat i mediální kauzy a očekávanou vyostřenou předvolební kampaň. Obraty ve voličské přízni u dvou největších politických soků a zároveň vládních partnerů však naznačují i skutečnost, že voličská přízeň je vrtkavá a rozhodně se nelze spoléhat na nekritický a plně oddaný voličský elektorát jak těchto dvou stran, tak vlastně i celého politického spektra.

Třetí nejsilnější stranou je stále KSČM, která se i přes další ztrátu dvou desetin procentního bodu oproti předchozímu měsíci těší přízni 13,4 % voličů.

Čtvrtou nejsilnější stranou by se v srpnu stala s podporou 11,2 % voličů ODS, která se snaží jak o svůj reparát, tak v tuto chvíli zachraňuje pozici pravice, která obecně v rámci politické nabídky ne příliš úspěšně hledá své voliče.

KDU-ČSL se aktuálně těší přízni 6,3 % voličů, což je stejná hodnota jako ukázal průzkum společnosti SANEP v minulém měsíci.

Poslední stranou, která by v srpnu překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní Sněmovny Parlamentu ČR, by byla TOP 09 s podporou 6,1 % voličů. TOP 09 by si tak oproti červenci polepšila o jednu desetinu procentního bodu.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici. Těsně pod pětiprocentní hranicí by v srpnu skončila se ziskem 4,7 % hlasů strana Tomio Okamury SPD, stejně jako strana Svobodných. Zatímco SPD oslovuje spíše levicově orientované voliče, kteří se ztotožňují zejména s proti uprchlickou a euroskeptickou rétorikou Tomia Okamury, Svobodní se stejnou rétorikou oslovují pravicové voliče, kteří se snaží najít pevný bod na pravicovém spektru.

Piráti se aktuálně těší přízni 4,2 % voličů a ve srovnání s červencem posílili o dvě desetiny procentního bodu.

Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 1,4 % hlasů a Starostové a nezávislí se pak aktuálně těší podpoře 0,5 % voličských hlasů.

Témata:  volební preference průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy