Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička v tom není sám. Dočkal se zastání od nejmladšího radního

Martin Konvička
Martin Konvička
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Akce Martina Konvičky na Staroměstském náměstí nezůstala bez odezvy. Zatímco čeští politici i světová média ji odsoudili, jeden známý politik se aktivisty přecijen zastal. Jde o nejmladšího radního v České republice Dominika Feriho (TOP 09).

Na Staroměstské náměstí dorazili v neděli odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Událost odsoudili zejména politici. "Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

"Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit. Policie by měla důsledně dbát na dodržování zákonů," komentoval pro deník Právo premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, proč "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky podle něj mohly být fatální.

Feri si ale v této souvislosti všiml požadavků na to, ať Konvičku co nejdříve vyhodí pro jeho aktivity z Jihočeské univerzity, kde vyučuje. S tím se prý nemůže ztotožnit.

"Vyhodit někoho kvůli jeho volnočasovým politickým aktivitám není něco, co by mělo přímou oporu v zákoníku práce (ještě aby mělo!). Ano, argument hrubým porušením pracovní kázně je mi znám. Za měsíc nastupuju do druhého ročníku Právnické fakulty UK, čili zdaleka nemohu posoudit, jestli by obstál. Nicméně proč se domnívám, že by neměl být odejit?" napsal na facebooku.

"Prvním důvodem je, že na studenty jako entomolog nepůsobí přímo. Do přednášky o broucích se dá nekompatibilita islámu s naší kulturou naroubovat jen vpravdě obtížně. Jeho vliv na studentstvo je tedy ryze charismatický. Druhým důvodem, tím zásadnějším, je věk jeho studentů. Vysokoškolský student umí (možno rozporovat) kriticky myslet. Mnohem větší problém bych spatřoval v tom, kdyby byl Martin Konvička středoškolský učitel, protože na střední jsou (jak se všichni upamatujeme) vazby na učitele mnohem důvěrnější. I takový učitel biologie může být oblíben pro způsob své výuky a puberťáci v něm a jeho názorech mohou hledat životní vzor. Nadto výuka probíhá uzavřeněji a případná agitka by zůstala spíše neodhalena. Na vejšce si na druhé straně dost lidí řekne: "Takže ty chceš vědět co si vo něm myslím? Hele, Marťas je všech dementů futrál. Já mu ty jeho debilní kecy nežeru. Ale broukům...broukům těm von teda rozumí"," vysvětlil.

"Na závěr ještě – neříkám, abyste nějak podmiňovali vaše myšlení tomu, že nechcete Konvičkovo příznivcům náhodou dát do vínku argument (míním tím: "Je to jak za komunistů, kdy tě vyhodili za názor"). Jen říkejte co si myslíte a říkejte to nahlas. Ale zvažte kontexty jak minulé, tak možné budoucí. Řešit hlas Konvičkův a mnoha jiných tím, že ho zadupeme je krátkozraké. Tak jo, tady končí kmetská mluva, teďka vtípek na konec, tak jak to máte rádi: Kdybychom měli vyhodit každýho, kdo se ve volným čase chová jako kretén, tak bychom se museli propustit do jednoho všichni navzájem," dodal.

Témata:  Martin Konvička Dominik Feri

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy