reklama

Návrh je podle ministryně rozumným kompromisem mezi požadavky zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů. Právě kvůli neshodám na úrovní sociálních partnerů norma neobsahuje některé sporné návrhy. Schválena byla tak, jak se na tom v létě shodla tripartita.

Novela vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Tripartita se nakonec v červnu dohodla, že požadavek na uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích v novele nebudou.

Podle předlohy by se změny měly týkat například pravidel výpočtu délky dovolené, nově na základě týdenní pracovní doby, a práce z domu. Mimo těchto změn zakotvuje návrh vrcholové řídící pracovníky jako zvláštní kategorii vedoucích zaměstnanců, při hromadném propouštění ukládá zaměstnavatelům zpracovat sociální plán a obsahuje také úpravy způsobu rozvržení pracovní doby, v posuzování práce přesčas, vzniku překážek v práci nebo v ochraně mzdových práv.

Ochranu matek vracejících se do zaměstnání má podle Marksové zvýšit požadavek na zaměstnavatele, aby písemně zdůvodnili závažné provozní důvody, proč jim nelze poskytnou zkrácený pracovní úvazek. Matky či otcové by měli mít také nárok na stejnou práci, jakou vykonávali před odchodem na rodičovskou dovolenou. Dnes se stává, že jim je nucena jiná, například nezohledňující dosažené vzdělání.

Novelu dnes kritizovala Hospodářská komora ČR. "Opravdu koncepční novela zákoníku práce by se neměla vyhýbat tématům, jako je možnost v mezních situacích ukončit pracovní poměr bez udání důvodu, výraznější diferenciace výše odstupného nebo podstatné snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů při vedení personální agendy," uvedla komora.cz.