Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron otevřel první velké téma, chce reformovat pracovní právo

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes otevřel otázku reformy pracovního práva, první velký projekt svého pětiletého volebním období. Záměry Elisejského paláce těší zaměstnavatele, naopak budí obavy odborů.

Šéf státu chce radikálně zpružnit pracovní právo za pomoci takzvané zrychlené procedury, zahrnující vydávání prezidentských dekretů, ještě do konce léta, aby se vyhnul dlouhým parlamentním debatám. Macronův plán ale závisí na výsledku červnových parlamentních voleb.

Macron se nejprve sešel s předáky tří hlavních odborových ústředen, CFDT, CGT a Force Ouvrière (FO), a pak se setkal se šéfem hlavního sdružení zaměstnavatelů Medefem Pierrem Gattazem. Ten by si přál rychlý postup. "Reforma pracovního trhu je hlavní problém dnešní Francie. Udělejme ji se vší otevřeností, ve shodě, ale rychle," řekl s tím, že je záhodno rychle obnovit důvěru v ekonomiku země.

"Uspěchaná reforma zákoníku práce by byla kontraproduktivní," varoval naopak generální tajemník CFDT Laurent Berger. Míní, že pokud Macron chce vyřešit problém ztečí, nebude to fungovat.

Odboráři se obávají oslabení práv zaměstnanců, přestože obsah reforem ještě nebyl upřesněn. Návrhy by měly vycházet z Macronových slibů coby kandidáta na prezidenta a z hlavního cíle, jímž je uvolnit podnikání. Například kolektivní vyjednávání mezd se má přesunout z průmyslových odvětví na podniky, podobně jako rozhodování o většině pravidel, což je filozofie, která podle kritiků hrozí "sociálním dumpingem" mezi firmami.

Mluvčí vlády Christophe Castaner varoval odbory před pokusy zablokovat reformy v připomínce na nekonečný konflikt okolo změn v zákoníku práce za socialistické vlády. Tento střet byl poznamenaný stávkami, demonstracemi desetitisíců lidí i násilnostmi. "Odbory musejí pochopit potřebnost změn," řekl Castaner v televizi.

Témata:  Emmanuel Macron zákoník práce odbory Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy