Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté se pustili do vlády i prezidenta za kolaboraci s Čínou

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Aktivisté v petici kritizují vládu i hlavu státu. Podle nich nejvyšší představitelé České republiky kolaborují s komunistickým totalitním režimem.

"Stydíme se za to, že prezident Zeman a vláda se rozhodli vyměnit principiální obhajobu lidských práv za spolupráci s komunistickou totalitní Čínou," stojí mimo jiné v textu petice, o níž ČTK informoval ředitel Národní galerie Jiří Fajt. V petici, kterou podepsal například bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček nebo MikulášKroupa ze společnosti Post Bellum, signatáři tvrdí, že jde "o kolosální selhání 'politické elity', která nejenže přestala upozorňovat na případy porušování lidských práv v Číně a Tibetu, ale sama aktivně čínský režim legitimizuje". K petici se připojily mj. iniciativa Češi Tibet podporují a Forum 2000.

Pod peticí bylo na webových stránkách Podporujemetibet.cz dnes ráno asi 1500 podpisů. "Kritizujeme prezidenta a předsedu Komunistické stany ČLR Si Ťin Pchinga za zostřování represí. Čínský komunistický režim vězní nejméně 1327 politických vězňů, nese odpovědnost za 144 případů sebeupálení Tibeťanů, nese odpovědnost za masové zabíjení stoupenců učení Falung-Kung. Dopouští se zločinů proti lidskosti včetně vražd a mučení," stojí v textu.

Fajt současně ČTK informoval, že při příležitosti návštěvy čínského prezidenta je na úterní večer svoláno shromáždění na pražské Hradčanské náměstí. Bude podle něj zaměřeno na podporu lidských práv nejen v Číně, ale i v Tibetu a na Tchaj-wanu.

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy se setká s českými politiky. Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Témata:  vláda Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy