Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bohnice při léčbě ženy, která vraždila v obchodním domě, nepochybily. Problém byl jinde, zjistila komise

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Komise ministerstva zdravotnictví dnes oznámila, že Psychiatrická nemocnice Bohnice nepochybila v péči o pacientku (33), která v den propuštění ubodala na Smíchově zákaznici nákupního centra. Potíže byla ovšem v komunikaci mezi policií a lékaři.

Léčení ženy nenařídil soud, o propuštění tedy také nerozhodoval soud, ale sami lékaři. Policie už ženu obvinila z vraždy. "Ze strany personálu Psychiatrické nemocnice Bohnice nedošlo k porušení zákona, vnitřních předpisů nemocnice ani doporučených postupů České psychiatrické společnosti," shrnul výstup člen komise ředitel Národního ústavu duševního zdraví profesor Cyril Höschl.

Na doporučení komise vytvoří resort zdravotnictví a vnitra speciální pracovní týmy, které zpřesní pravidla komunikace policie a lékařů o psychiatrických pacientech.

Opatření jsou výsledkem zjištění komise, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice, kterým některé zásadní okolnosti případu nebyly při přebírání pacientky sděleny.

Žena si oběť vyhlédla, zbraň si opatřila přímo v obchodě, kde se vražda stala. V Bohnicích se léčila opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli napadení, které se stalo v kavárně na pražském Újezdu na začátku července. Nemocnice ale o tomto útoku informace nedostala.

Témata:  psychiatrie Ministerstvo zdravotnictví vražda v Tescu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy