Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládou zmítají další spory, vyřešit by je měla koaliční rada

Vláda České republiky
Vláda České republiky
Foto: Vláda.cz

Praha - Ve středu se sejde koaliční rada, která by měla vyřešit další nedávné spory ve vládě. Jedná se například o snížení DPH na točené pivo, zavedení věkové hranice pro odchod do důchodu či pravidelnou valorizaci odvodů státu do zdravotnictví.

Šéf ANO a mibistr financí Andrej Babiš chce zopakovat svůj dřívější návrh na snížení DPH na točené pivo, tentokrát z 21 na 15 procent. Opatření zdůvodňuje podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Vrátit se k ní chtěla až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Jedním z hlavních bodů by měl být návrh ČSSD na ohraničení věku pro odchod do důchodu na 65 letech. S tím ale nesouhlasí vicepremiér Babiš, podle kterého je návrh vábničkou ČSSD před říjnovými krajskými a senátními volbami. Podle Babiše by vláda měla řešit spíše to, že řada lidí má kvůli nízkým důchodům existenční problémy. Podle ČSSD ale ANO odmítáním stanovení hranice věku odchodu do důchodu popírá svůj vlastní volební program. Lidovci se domnívají, že se problém přeceňuje, protože stanovenou hranici mohou příští vlády změnit.

Dalším tématem, které dlouhodobě rozděluje ČSSD a ANO, jsou odvody státu do zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přišel s návrhem pravidelné valorizace od roku 2018 tak, aby o odvodech nemusela každý rok rozhodovat vláda. Nelíbí se to ale Babišovi, který už dříve nesouhlasil s navýšením plateb pro příští rok z nynějších 870 na 920 korun měsíčně, celkem o 3,6 miliardy oproti letošku. Koaliční partneři ho ale při rozhodování kabinetu na konci května přehlasovali.

Řešit by se mohl také spor kolem pondělního znovuzvolení ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka, které Babiš označil za skandální a mluvil o "podrazu" ministra zdravotnictví Němečka.

Koaliční špičky by měly diskutovat také o návrhu na rozšíření slevy na dani na partnery a děti podnikatelů, kteří využívají výdajové paušály.

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL vláda

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:58

Putin nařídil armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy