Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divoké jednání o osudu koaliční smlouvy: Žádná strana ji nechce vypovědět

Vláda České republiky
Vláda České republiky
Foto: Vláda.cz

Praha - Hnutí ANO dnes vyzvalo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to ale odmítli. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na jednání vyloučil, že by mohl rezignovat, hnutí ANO však současně přišlo se jménem možného nástupce, pokud by prezident vyhověl návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání.

Zástupci hnutí ANO v závěru schůzky konstatovali, že si musejí některé věci rozmyslet, mimo jiné to, zda si přejí pokračovat v současné koalici. Právě kvůli tomu se zatím nedospělo k dohodě na konkrétním termínu, kdy by se koaliční špičky měly znovu sejít.

"Výsledkem je to, že žádná strana nechce vypovědět koaliční smlouvu," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. ANO podle něj sociální demokraty vyzvalo, ať smlouvu vypoví, ale Sobotka uvedl, že k tomu nevidí důvod. "A jestli chtějí oni, ať si ji vypoví," dodal na jednání podle šéfa KDU-ČSL Sobotka.

Premiér také vyzval ANO, ať jméno případného Babišova nástupce pošle písemně, aby se s ním pak sešel, uvedl Bělobrádek. Odmítl potvrdit, zda jde o dosavadní náměstkyni ministra financí Alenu Schillerovou, o které se hovoří.

Bělobrádek znovu zopakoval, že debata o koaliční smlouvě v souvislosti s návrhem na odvolání Babiše není relevantní. "Prezident je povinen jednat podle ústavy bez dalších podmínek," řekl.

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy