Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička chystá akci před ambasádou Saúdské Arábie

Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Iniciativa Martina Konvičky (IMK), která 21. srpna vyvolala paniku na Staroměstském náměstí, chce 11. září uspořádat před velvyslanectvím Saúdské Arábie demonstraci. Akce podle magistrátu nelze zakázat.

"Akce IMK jsou proslulé tím, že jim rozhodně nechybí ty správné grády. A toho se dá dosáhnout jedině pořádáním shromáždění na ohlášeném místě anebo v Mekce," uvedl v tiskové zprávě Martin Vítek z IMK, který je svolavatelem obou shromáždění.

Ministerstvo zahraničních věcí úřad požádalo o zákaz shromáždění nebo jeho přesun. "Jako hostitelská země jsme zodpovědní za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států. V místě, kde se má akce odehrát, je řada zastupitelských úřadů i rezidencí diplomatů," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

"Magistrát se musí řídit zákonem a k zákazu shromáždění neexistují zákonné důvody. Tomuto shromáždění budeme společně s policií věnovat zvýšenou pozornost a úředníci magistrátu budou na místě konání," namítl ale mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) už dříve kritizovala úřad za to, že nezakázal první Konvičkovu akci. Podle primátorky úředník pochybil, chce z toho vyvodit personální důsledky. Na ty ale zatím nedošlo.

Nedělní akci IMK na Staroměstském náměstí v Praze, při níž aktéři přijeli na náměstí převlečeni za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní, prošetřují pražští policisté jako výtržnictví, nevyloučili ani podezření ze šíření poplašné zprávy. Kvůli akci už padlo i trestní oznámení.

Témata:  Martin Konvička Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy