Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náckům, kteří nás budou vyhazovat z hospod, se ustupovat nesmí, tvrdí Hollan a chystá "pomstu"

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Už v pátek jsme vás informovali o incidentu, při kterém byli v jedné z brněnských hospod slovně napadeni šéf zelených Matěj Stropnický a brněnský zastupitel a náměstek primátora Matěj Hollan. Právě brněnský politik se ke kauze na sociálních sítích ještě jedno vrátil a navrhl jednu věc.

„K té kauze s vyhrožování od Dahlgrenova advokáta mám takovou věc, Nedávno jsme s Jakubem Horákem byli na festivalu ve Velké. Přišli jsme, sedli jsme si do publika čítacího pár tisíc lidí, a za nama Jiří Ovčáček. Nikdo ho nelynčoval, nikdo ho nevyhazoval. Nabídli jsme mu oskorušovicu, kterou rád přijal. Nevybavuju si, že by pod fotkou s ním byli nějaké nenávistné komentáře 'pražské kavárny'," rozepsal se Hollan na svém Facebooku.

A pak poukazuje na naprosto opačnou situaci, kterou prožil. „Střih, přicházím včera za kolegy do Pivnice u Poutníka, a dva štamgasti - stejně, jako jsem já - mně vyhrožují a vyhazují z hospody, protože Stropnický a uprchlíci. Byl to Mikuláš Křepelka (alias Nikolaus Wachtel) a Richard Špíšek alias Richard Brünn. Jsem zvyklý na ledacos, ale asi nemám zájem nechat si ho od ožralých white trash borců rozbít rypák," přiznal brněnský politik.

„Dnes jsem vyčetl, že Richard se vytáčí, že u toho vlastně nebyl, že jen stál opodál a že to na sebe bere Mikuláš. Chápu, pro pověst advokáta je vyhrožování lidem na veřejně přístupné zahrádce Poutníka trochu problém. Ale sorry, Richarde, když mi stojíš decimetr od obličeje a říkáš, že v týhle hospodě jsem skončil, protože Stropnický, tak si to ve střízlivým stavu pamatuju," popisuje, co se stalo.

„Ty a tví kumpáni jste se rozhodli, že budete jako náckové rozhodovat o tom, kdo může chodit do hospod na hlavních ulicích. A jak vidno v komentářích u Mikuláše, mnoho vašich kamarádů a kamarádek tomu tleská, jak ste nám to nandali. Na pondělí se prej chystá U Poutníka i sraz lidí, co nám chcou dát jasně najevo, že my, kteří nemáme v očích hákový kříže a z duše nenávidíme všechny 'čmoudy', si pivo v centru města nevypijem," píše Hollan, co zjistil.

A proto se na věc rozhodl zareagovat po svém. „Brno se vždy mohlo chubit tím, že náckové nemají šanci, že jsme svobodné liberální město, kde vedle sebe můžou žít lidé různé barvy pleti. Věřím, že to tak bude i nadále a že budeme schopni těm, co se radujou, že nám to konečně někdo ukázal, vysvětit, že tudy cesta nevede. A že si budeme moct dát v jedné hospodě pivo společně, i když jsou naš politické názory rozdílné. O tom je demokracie," dodal Hollan a pozval lidi do té stejné hospody na akci „Pivem proti nenávisti".

„Přemýšlel jsem nad tím, jak se v situaci, kdy vám vyhrožuje v hospodě advokát kvůli Stropnickému a uprchlíkům, zachovat. Podávat podněty policii a advokátní komoře se mi nechce, ať si to řeší sami, pokud k tomu shledají důvod. Jediná smysluplná reakce je nenechat se vyhrožujícími magory zastrašit a ukázat, že tady máme svobodnou liberální společnost, která se nebojí. Do Poutníka budu chodit dál. Proto vám všechny, bez rozdílu vyznání, ras a politického přesvědčení nabízím: Pojďme všichni dohromady v pondělí v 18 hodin do Poutníka na Starobrněnskou 18.  Pojďme všem nenávistným lidem ukázat, že tady je svobodná společnost. Já tam budu a bude se na vás těšit. Popovídáme si o problémech, co nás pálí. Náckům, kteří nás budou vyhazovat z hospod, se ustupovat nesmí. Kdo si nechce povídat o Janáčkovi nebo humanismu, může se mě zeptat na rezidentní parkování," píše Hollan ve facebookové pozvánce na akci.

Témata:  Matěj Hollan Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy