Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté jsou optimističtí. V krajských volbách chtějí obhájit své pozice

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Kunětice (Pardubicko) - KSČM v minulých krajských volbách vyhrála v Ústeckém a v Karlovarském kraji a v dalších osmi vytvořila koalice. Předseda komunistů Vojtěch Filip věří, že strana své pozice obhájí. Volební témata si podle něj vybírají krajští kandidáti sami, ústředí jim do toho nemluví.

Aktuálně mají komunisté jednoho hejtmana, ústeckého Oldřicha Bubeníčka.

"Můžeme mít i více, dobré předpoklady jsou v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dobrých výsledků můžeme dosáhnout i v dalších krajích. Náš vicehejtman v Královéhradeckém kraji ukázal, že umí dobře pracovat," řekl Filip.

Pod hradem Kunětická hora se dnes uskutečnilo 26. setkání komunistů a jejich příznivců, kde straníci zároveň představili kandidáty z východních Čech. Lídrem hradecké kandidátky je náměstek hejtmana Otakar Ruml. Koalici s ČSSD chválil. Ukázalo se, že jde o tým, který umí pracovat, uvedl. Podle Rumla se v dalším volebním období podaří dotáhnout jednání se silničáři a v příštím roce zahájit stavbu D11.

Volební lídr KSČM pro Pardubický kraj Jan Foldyna, který je krajským zastupitelem a místostarostou Dašic na Pardubicku. ČTK řekl, že pro jeho kraj je důležitá výstavba dálnice D35.

Foldyna kritizuje oblast zdravotnictví. Jednu akciovou společnost, která slučuje všech pět krajských nemocnic, nepovažuje za optimální. Komunisté podle něj souhlasili s fúzí jen proto, aby se zastavilo ztrátové hospodaření nemocnic. Za chybu považuje, že některé lukrativní obory, například magnetickou rezonanci, provozují soukromé firmy.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip Krajské volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy