reklama

V říjnu 2009 se v dané lokalitě začali prodávat parcely vedené jako orná půda. Tedy za hubičku. Dnes toto místo patří k nejlepším adresám ve městě. Zatímco většina majitelů tady za metr čtvereční zaplatila zhruba 1000 Kč. Někteří lidé napojení na bývalé zastupitelstvo tu nakoupili 4x levněji.

"Bylo to za 1220 Kč za m2. Něco jsem se doslechl, že tady ty ceny byly kolem 200 až 300 korun. Tak to mě hodně překvapilo. Je to nefér. Nelíbí se mi to," řekl TV Nova jeden z majitelů domů v dané lokalitě, který za pozemek zaplatil tržní cenu.

Případ nejprve vyšetřovala policie ve Frýdku - Místku. Teď se ale do vyšetřování vložila krajská kriminálka.

"Odbor hospodářské kriminality tuto věc prověřuje. Stádium prověřování však neumožňuje sdělit bližší informace, neboť by mohlo dojít ke zmaření trestního řízení," uvedla policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Radnice přiznává, že vyšetřování se táhne už delší dobu. "Policie si již déle jak 2 roky zve k sobě zastupitele k tomu, aby jim podali vyjádření k prodeji pozemků, který se uskutečnil více než před 7 lety. Tehdy prodej odsouhlasili téměř všichni zastupitelé," řekla mluvčí magistrátu města Frýder-Místek Jana Matějíková.

Zastupitelé tady nabídli parcely za 240 Kč za metr čtvereční a jen o několik měsíců později zde začali pozemky zasíťovávat - celkem za to z městské kasy zaplatili více než 32 milionů korun. Vedení radnice už ale neřeklo, proč s prodejem nepočkali a parcely pak neprodali dráž.

Podle znaleckého posudku se ta cena obvyklá pohybovala od 300 do 350 Kč," dodala policejní mluvčí Matějíčková. Vyšetřování policie vítá také opozice.

"Máme pouze informaci, že toto vyšetřování probíhá a jsme pro to, aby se tato záležitost vyšetřila," uvedl zastupitel za hnutí ANO Jakub Míček.

Přesnou škodu prodejem pozemků nikdo nechtěl upřesnit, podle informací TV Nova by ale mohlo jít o miliony korun.