reklama

Nejen nervy a pár šedivých vlasů ale i 52 korun - tolik stojí denně v průměru českého řidiče čekání v kolonách. Propálený benzín nebo nafta a promarněný čas v koloně pak stály řidiče vloni 118 miliard korun.

"Počítali jsme kolony při nehodě nebo při dopravním omezení a počítalo se to z několika údajů. Je také více oprav, takže roste to zdržení. Za rok 2015 každý řidič zaplatí 19 tisíc," odhalil mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

A taková realita má další důsledek - každý řidič v průměru za rok prostojí v kolonách dlouhých 12 hodin. Nejvíce hodin stráví řidiči popojížděním na dálnici D1, kde se situace nezlepší ani v příštích měsících.

Zúžení do jednoho pruhu jsou na dálnici mezi Prahou a Brnem na denním pořádku. Kolonám na D1, a nejen tam, se ale můžete vyhnout, pokud budete mít například v telefonu aplikaci od ministerstva dopravy.

"Aplikace s dopravními informacemi ukazuje hlavní dopravní tahy. Řidiči se mohou podívat na kamerový systém, na průjezdnosti, na potenciální problémy na některých omezeních, uzavírkách a podobně," vysvětluje její výhody mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.