reklama

Takzvané seznamovací lety si kvůli vyšší bezpečnosti letů vyžádaly spojenecké armády, které se Ample Strike účastní. Vojáci se díky nim mohou ze vzduchu seznámit s výcvikovým prostorem a vyznačit si na mapách orientační body. Zúčastnili se jich piloti polských Su-22, litevské L-39, amerických vrtulníků AH-64 Apache, ale i bombardérů B-1 a B-52.

"Dnes realizoval seznamovací let nad územím České republiky nadzvukový strategický bombardér B-1 a proudový bombardér dlouhého doletu B-52. V Čechách naši piloti strávili necelou půlhodinu, pro naši potřebu seznámení se s terénem to bylo dostačující," řekl zkušený americký pilot-instruktor bombardéru B-1 a styčný důstojní Amerických vzdušných sil v České republice, jehož jméno z bezpečnostních důvodů armáda neuvedla.

Bombardéry B-1 a B-52 budou z výšky kolem sedmi kilometrů podporovat výcvik předsunutých leteckých návodčích v obou týdnech hlavní fáze cvičení. Působit budou hlavně nad výcvikovými prostory Boletice a Libavá. "Let z anglické základny Faiford trvá přibližně hodinu a půl, během cvičení však budeme ve prospěch návodčích působit nad českým územím až dvě hodiny. V rámci cvičení můžeme využít i tankovací letouny KC-135," uvedl americký pilot-instruktor.

Prvotním úkolem předsunutého návodčího je dostat se nepozorovaně za nepřátelskou linii. Hluboko v týlu nepřítele pak identifikuje cíl. Následně předá přesné informace, souřadnice nebo případné manévry pozemní jednotky pilotovi, který proti cíli použije vhodnou leteckou munici.

V neděli také na náměšťskou 22. základnu vrtulníkového letectva přijede první část aktivních záložníků. "Poprvé od zavedení plně profesionální armády se do mezinárodního cvičení u vzdušných sil zapojí také příslušníci aktivní zálohy. Během dvou týdnů se bude 380 záložníků pěších rot podílet na ochraně a zajištění bezpečnosti letiště Náměšť jako objektu důležitého pro obranu státu," řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.