Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentovi důvěřuje mnohem více lidí než vládě. Jak jsou na tom další instituce?

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V reprezentativním šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byla v březnu 2016 občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím.

V březnu 2016 prezidentovi republiky důvěru vyjadřovalo 62 % občanů, v tom 19 % prezidentovi důvěřovalo „rozhodně" a 43 % „spíše". Nedůvěru prezidentovi republiky vyjádřilo 36 % respondentů, v tom 23 % „spíše" a 13 % „rozhodně". 2 % oslovených se nedokázala rozhodnout a zvolila odpověď „nevím".

Vládě v porovnání s prezidentem republiky důvěřuje pouze menšina veřejnosti ve výši asi dvou pětin (41 %), když 4 % dotázaných vládě „rozhodně důvěřují" a 37 % jí „spíše důvěřuje". Výrazně nadpoloviční většina (56 %) občanů vládě nedůvěřuje, v tom 17 % jí „rozhodně nedůvěřuje" a 39 % „spíše nedůvěřuje". Zbývající 3 % se nedokázala vyjádřit, uvedl soc.cas.cz.

Poslanecká sněmovna má důvěru 30 % občanů, přibližně dvě třetiny (66 %) jí nedůvěřují. Senátu rovněž vyjadřují důvěru tři desetiny občanů (30 %), avšak podíl nedůvěřujících je u něj nepatrně nižší, na úrovni o málo více než tří pětin (62 %).

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni se podíly důvěry a nedůvěry zhruba vzájemně vyvažují, přičemž momentálně u obou nepatrně převažuje důvěra nad nedůvěrou.

Krajským zastupitelstvům 43 % dotázaných důvěřuje, zatímco podíl nedůvěry činí 40 % a zbylých 17 % se nedokáže rozhodnout. V případě hejtmanů (a v Praze primátora) se podíl důvěry pohybuje nepatrně níže, když důvěru zde vyjádřilo 41 % dotázaných, zatímco nedůvěra dosahuje 38 % a zbývajících 21 % oslovených uvedlo odpověď „nevím".

Podstatně lépe jsou na tom obecní zastupitelstva, případně zastupitelstva městských částí a starostové, jimž důvěřuje více než třípětinová většina občanů. Konkrétně v případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 63 %, v tom 15 % obecním zastupitelstvům „rozhodně důvěřuje" a 48 % jim „spíše důvěřuje". Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí tři desetiny (30 %), přičemž „spíše" jim nedůvěřuje 20 % a „rozhodně" 10 %. Starostové jsou na tom ještě nepatrně lépe, když důvěru jim vyjádřilo 64 % občanů, v tom 18 % „rozhodně" a 46 % „spíše", nedůvěra ke starostům pak dosáhla necelých tří desetin (28 %), když 18 % respondentů podle svých slov starostům „spíše nedůvěřuje" a 10 % jim „rozhodně nedůvěřuje".

U vlády, u Poslanecké sněmovny a v menší míře i u Senátu pak v dlouhodobější perspektivě vidíme podstatné zvýšení důvěry v porovnání s předchozím volebním obdobím PS ukončeným předčasnými volbami na podzim roku 2013. Kritičtější postoje veřejnosti k politice zejména v průběhu roku 2012 se sice nikoli dramaticky, ale statisticky signifikantně promítaly i do přechodného snížení důvěry v krajskou a místní samosprávu.

Z podrobnější analýzy vyplývá, že prezidentovi republiky častěji důvěřují lidé starší 60 let, důchodci, obyvatelé Moravy, respondenti z Libereckého kraje, věřící katolíci, lidé, kteří se politicky zařazují na levici a levý střed, voliči ČSSD či KSČM a lidé spokojení s politickou situací. Naopak nižší důvěru nebo zvýšený podíl nedůvěry prezidentovi republiky šetření zaznamenalo mezi dotázanými ve věku 20 až 29 let, samostatně činnými bez zaměstnanců, respondenty z Čech a zejména z Prahy, ateisty, těmi, kdo se hlásí k pravici, příznivci ODS, TOP 09 či Strany zelených, rozhodnými nevoliči a lidmi nespokojenými s politickou situací.

Vládě častěji důvěřovaly ženy, dotázaní s dobrou životní úrovní, lidé spokojení nebo „ani spokojeni, ani nespokojeni" s politickou situací, respondenti spokojení se svým životem, občané příznivě hodnotící současnou ekonomickou situaci, respondenti z kraje Vysočina a voliči ANO, ČSSD či KDU-ČSL. Naopak relativně nižší důvěru nebo vyšší podíl nedůvěřujících vládě šetření ukázalo mezi muži, dotázanými se špatnou nebo „ani dobrou, ani špatnou" životní úrovní, kvalifikovanými dělníky, lidmi kritickými k současné ekonomické situaci, dotázanými nespokojenými se současnou politickou situací, respondenty nespokojenými nebo „ani spokojenými, ani nespokojenými" s vlastním životem, dotázanými z měst od 30 do 80 tisíc obyvatel, občany Karlovarského kraje, voliči KSČM a rozhodnými nevoliči bez preferované strany.

Poslanecké sněmovně častěji důvěřují lidé hodnotící životní úroveň své domácnosti jako dobrou, respondenti spokojení se svým životem i s politickou situací, lidé příznivě hodnotící současnou ekonomickou situaci, dotázaní z Vysočiny nebo z Olomouckého kraje a voliči ČSSD či ANO. Kromě toho u mladých ve věku 15 až 19 let a u studentů se objevuje výrazně nižší podíl nedůvěry.

Senátu ve zvýšené míře důvěřují lidé hodnotící životní úroveň své domácnosti jako dobrou, respondenti spokojení se svým životem i s politickou situací, lidé příznivě hodnotící současnou ekonomickou situaci, respondenti z měst od 15 do 30 tisíc obyvatel, dotázaní z Vysočiny a voliči ČSSD. Kromě toho mezi lidmi ve věku do 30 let, studenty, ženami v domácnosti a lidmi z Olomouckého kraje byl zaznamenán nižší podíl explicitní nedůvěry k Senátu. Naopak relativně nižší důvěru nebo vyšší podíl nedůvěřujících Senátu šetření ukázalo mezi kvalifikovanými dělníky, občany z nejmenších sídel s populací do 800 obyvatel, dotázanými se špatnou, případně ani dobrou, ani špatnou životní úrovní své domácnosti, lidmi hodnotícími současnou ekonomickou situaci v ČR jako špatnou, dotázanými nespokojenými se současnou politickou situací, lidmi nespokojenými s vlastním životem a rozhodnými nevoliči bez preferované strany.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy