reklama

Proti rozsudku lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Případem dalších dvou mužů, kteří se na útoku podle obžaloby podíleli, se bude muset znovu zabývat prvoinstanční soud.

Případ se stal loni 18. srpna nedaleko nástupiště na rakovnickém nádraží. Obžalovaní Jiří Pelc, David Zelenka, Petr Vitouš a Jiří Bureš se podle státního zástupce se svou obětí opili. Podle obžaloby se pak pohádali kvůli přítelkyni zavražděného.

Muže napadli údery a kopy do hlavy a těla, pak ho opakovaně bodali do hrudníku a břicha. Oběť současně škrtili nebo po tělu dupali. Obžaloba zdůraznila, že napadání trvalo několik desítek minut, během nichž oběť musela trpět v bolestech a uvědomovala si bezvýchodnost situace. Obžalovaní čin nepopírali, ale popisovali jej odlišně.

Za hlavní pachatele soud označil Zelenku a Bureše. Zatímco v jejich případě soud vyhodnotil důkazy správně, u dalších obžalovaných tomu tak podle odvolacího soudu nebylo.

K novému projednání odvolací soud vrátil případ Vitouše, který původně dostal osm let vězení za pokus o vraždu. Jeho jednání podle zrušeného rozsudku spočívalo v tom, že oběť škrtil v době, kdy byla mrtvá. Sám se k tomu přiznal. "Máme za to, že ze všech výpovědí obžalovaných jednoznačně vyplývá, že se útoku proti poškozenému dopustil ještě za jeho života a že závěr nalézacího soudu, že k tomu došlo až po jeho smrti, je neopodstatněný," vysvětlil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Pelc byl zproštěn obžaloby na základě zásady, kdy se při pochybnostech rozhoduje ve prospěch obžalovaného. I toto rozhodnutí však soud zrušil a vrátil k novému projednání.