Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnaní si mohou přivydělat veřejnou službou, rozhodli poslanci

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu senátního zákona, podle níž budou zřejmě opět finančně zvýhodněni uchazeči o zaměstnání, kteří by byli ochotni odpracovat aspoň 20 hodin veřejné služby měsíčně.

Senátní návrh předpokládá, že lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku a nevykonávají veřejnou službu nebo krátkodobé zaměstnání, by nadále dostávali jen částku na úrovni existenčního minima.

Pokud lidé v hmotné nouzi aktivní budou, částka se jim bude zvyšovat. Měli by navíc dostávat 40 procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem. Mohla by dosáhnout částky životního minima, případně i vyšší sumy.

Novelu nyní dostane horní komora k projednání přijatých poslaneckých úprav. Podle jedné z nich mají krajské úřady práce poskytovat obcím až 1000 korun jako příspěvek na pracovní prostředky pro osoby vykonávající veřejnou službu.

Sněmovna nepřijala návrhy Zuzany Kailové (ČSSD), podle nichž mohla být odměna za práci v rámci veřejné služby postavena na úroveň minimální mzdy.

Témata:  nezaměstnaní Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky veřejná služba Úřad práce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy