Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší kauzu exstrážníka Fryče: Fatální selhání, k použití zbraně nebyl důvod, řekl znalec

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Přerov - Před soudem v Přerově, který řeší kauzu exstrážníka Roberta Fryče, dnes promluvil znalec z oboru kriminalistiky Zdeněk Náchodský. Podle něj Fryč při zásahu zásadně pochybil.

Tragédie se stala loni v lednu, když strážníci řešili spor lidí před barem Lumír. Podle žalobkyně Fryč mladíka zastřelil ve chvíli, kdy již ležel na zemi. V době výstřelu byla přitom podle ní hlaveň pistole bezprostředně přiložena ke kapuci poškozeného. Střela prošla hlavou mladíka, zemřel na místě.

"Zcela určitě šlo o neadekvátní jednání, nebyl zde důvod pro použití zbraně," uvedl znalec. Upřesnil, že podle zákona o obecní policii mohou strážníci střílet za podmínek nutné obrany či krajní nouze nebo pokud nelze jiným způsobem zadržet nebezpečného pachatele, což prý nebyl tento případ.

"Útok mu nehrozil, v krajní nouzi by možná mohl použít zbraň proti zvířeti. Podle svědků však pes neútočil, šlo o štěně. Poškozeného lze také těžko označit za nebezpečného pachatele," popsal Náchodský.

Znalec zkritizoval také to, že strážník neměl na noční službě s sebou obušek. Obžalovaný přiznal, že ho zapomněl ve skříňce. Napadl i samotný postup při řešení této konfliktní situace. Strážníci, kteří vyrazili na místo, měli podle znalce málo informací, teprve od baru obžalovaný volal kvůli přesile osob další hlídku. Navíc tam podle znalce měla zasahovat také státní policie.

Podle odborníků z oblasti psychologie a psychiatrie bylo jednání obžalovaného ovlivněno stresovou situací. Na základě výpovědi obžalovaného vyhodnotili, že se zbraně chopil kvůli pocitu potencionálního ohrožení. "Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly vlivem stresové situace sníženy, nikoliv však vymizeny," uvedl znalec. Soud případ odročil na 22. listopadu. Padnout by mohl už i rozsudek.

Témata:  střelba v ČR Přerov Policie ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.