Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sudetoněmecké krajanské sdružení pořádá akci v Plzni. KSČM zuří

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Plzeň - Sudetoněmecké krajanské sdružení pořádá na konci tohoto týdne v Plzni kongres zaměřený na česko-německou komunální spolupráci. Místní Český svaz bojovníků za svobodu a KSČM s akcí nesouhlasí a chystají protest.

Akce je zaměřená na prezentaci zkušeností z komunální politiky a společných projektů. Landsmanšaft je jejím pořadatelem, který dostal na pořádání příspěvek od Česko-německého fondu budoucnosti.

"Jde o první podobný kongres v Česku," řekla ČTK mluvčí sudetoněmeckého sdružení Hildegard Schusterová. Výměna zkušeností a přednášky mají českým a německým komunálním politikům, sudetoněmeckým partnerům a zástupcům německé menšiny v ČR poskytnout podněty pro další prohloubení spolupráce, uvádí na pozvánce na akci spolkový předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt.

Akce je zaměřená jen na konkrétní projekty spolupráce. Není to žádný sjezd ani žádná stranická akce landsmanšaftu, řekl Rudolf Kučera z Panevropské Unie Čech a Moravy, jež je partnerem žádosti o dotaci na pořadatelství. Představí se například společné projekty měst z Čech a Německa, mimo jiné projekty Liberce, Brna a Poběžovic na Domažlicku. Spolupráci by měl podle něj představit i starosta bavorského Řezna (Regensburgu).

Ostře se vůči akci vyjádřili zástupci krajské i městské organizace KSČM. "Jedná se o pokračující, velice nebezpečný trend posledních let, kdy se po otevření Sudetoněmecké kanceláře v Praze a účasti některých ministrů české vlády na sudetoněmeckých srazech začínají akce landsmanšaftu stále častěji přesouvat na suverénní území našeho státu," uvedli komunisté v prohlášení.

Také Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) s konáním akce landsmanšaftu nesouhlasí, na pátek odpoledne chystá před hotel, kde se konference koná, protest. "My proti takovýmto akcím demonstrujeme. Ze sudetské strany je to také demonstrace - pokus o návrat do své milované rodné vlasti. Ale neměli by tito Němci nikdy zapomenout, jak se k této vlasti zachovali krátce před vypuknutím války, jak se chovali ke svým českým - původně spoluobčanům. My a většina naší starší populace je za své spoluobčany nepovažuje," řekl Jaroslav Bukovský z plzeňského ČSBS.

Témata:  sudetští Němci Český svaz bojovníků za svobodu Plzeň KSČM

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy