Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hudeček se v kauze Opencard odvolal a hodlá bojovat dál

Tomáš Hudeček
Tomáš Hudeček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček jsou vinni v kauze Opencard, rozhodl dnes městský soud v Praze a potrestal je podmínkami. Hudeček hodlá bojovat dál. Žaloba případné odvolání zváží.

Hudeček (dříve TOP 09) se proti verdiktu, který ho uznal vinným ze zvýhodnění firmy Haguess a uložil mu dvouletý podmíněný trest, obratem odvolal.

"Byla jakási vnitřní potřeba této skupiny prokázat, že to celé má nějaký smysl. Musím říct, že to, co tady u soudu z úst pana soudce zaznívalo, spíše prokazuje, že to žádný smysl nemá. Na druhou stranu chtít po relativně omezených lidech, aby měli určitý nadhled, je něco, co může být zbožným přáním, ale asi se nestane hned tak," konstatoval Hudeček.

Na twitter ještě při dnešním jednání napsal, že za rozsudkem stojí "zájem kdovíkoho a hlavně potřeba soudce nebýt za blbečka po 3,5 letém Kafkově procesu". Pro ČTK doplnil, že považuje za velmi zásadní to, že o rozsudku rozhodoval právě předseda senátu Alexander Sotolář. Ten totiž uznal vinnými i magistrátní úředníky v první větvi kauzy opencard. "On svým rozhodnutím potřeboval i trošku dokázat, že předtím postupoval řádně, což všichni ví, že také moc ne," poznamenal Hudeček.

Bývalý primátor při odůvodnění rozsudku často dělal nesouhlasná gesta, v jednom okamžiku se neudržel a směrem k soudci nahlas pronesl "to si děláte srandu, ne?". Nelíbilo se, že soudce uznal vinnými čtveřici radních a jednoho úředníka i přes to, že sám připustil, že problém s projektem opencard nezpůsobili.

Státní zástupce v Tomáš Lejnar považuje podmíněné tresty, které dnes uložil soud čtveřici bývalých radních a jednomu magistrátnímu úředníkovi, za adekvátní. Případné odvolání zváží až po prostudování písemné podoby rozsudku. Řekl to novinářům při odchodu ze soudní síně.

"Tresty jsou v souladu s mým návrhem. Je tam jenom úmysl nepřímý, takže tam rozhodně nebyly důvody ukládat nějaký represivní trest. Trest při dolní hranici je pro mě alespoň v této chvíli adekvátní," doplnil. Obviněným hrozilo za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a za porušení povinnosti při správě cizího majetku dva až osm let vězení.

Obžalobu v případu opencard podávala státní zástupkyně Dagmar Máchová. Tu ale kvůli její roli v celé kauze už od loňska prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře jí navíc městské státní zastupitelství odebralo všechny trestní případy v souvislosti s vyšetřováním vynášení informací z trestních řízení. Opencard kvůli tomu převzal Lejnar.

Témata:  Tomáš Hudeček Opencard Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy