reklama

Změna by měla nastat od září příštího roku. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Předlohu nyní posoudí zdravotnický výbor.

Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem. Poslanec ANO David Kasal označil za anomálii, že sestry musejí studovat sedm let. Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) ale označil za lehce přehnaná očekávání, že předloha hned zajistí zvýšení počtu sester. "Změna není všeřešící," souhlasil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Musí být podle něho spojena s lepším ohodnocením sester.

Kritický k předloze byl naopak bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něho jde o odklon od evropské tendence posílit vzdělávání sester.

Předloha by měla podle důvodové zprávy stabilizovat a zkvalitnit systém kvalifikačního vzdělávání zejména ošetřovatelských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry. K jejím cílům patří i snazší návrat zdravotnických pracovníků, kteří byli dlouhodoběji mimo obor, zpět do zdravotnictví. Praktické sestry by mohly pracovat bez odborného dohledu všeobecné sestry a porodní asistentky.