Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišova poslankyně: Romové nejsou schopni naučit se základní věci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr financí Andrej Babiš se svým výrokem o táboře v Letech pobouřil část veřejnosti i politiků. Našel však zastání v podobě stranické poslankyně Radky Maxové. Ta tvrdí, že Romové neumí ani základní věci.

"Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl podle serveru Aktuálně.cz Babiš před několika dny. Následně sice svůj výrok vysvětlil, přesto zvedl vlnu nevole.

"Nebyla jsem tam s panem Babišem, ale jak ho znám, tak on je bezprostřední člověk a spíš ho zaskočila ta situace obyvatel ve Varnsdorfu a v podstatě se setkal s realitou," obhajuje jeho slova poslankyně ANO Radka Maxová.

Romistka a publicistka Saša Uhlová ale tvrdí, že se nechce schovávat za nějaké nejasnosti. "Bavíme se tady teď o Romech nebo aspoň Andrej Babiš to řekl na férovku. A já bych v té souvislosti chtěla podotknout, že sociální vyloučení se opravdu netýká všech Romů, ale jen jedné třetiny z nich. A netýká se zdaleka jen Romů, stejně jako nezaměstnanost třeba ve Varnsdorfu opravdu není jen romský problém," uvedla v pořadu Pro a proti.

"Není kontrola – nepodařilo se nám od pana premiéra získat informace o tom, kolik Romů se nám podařilo začlenit, kolik proběhlo kontrol a jak jsou efektivní dotační tituly. Jak to ty neziskové organizace provádějí. Nezpochybňujeme finanční prostředky do této integrace, protože je to nezbytně nutné – oni nejsou třeba schopni se naučit základní věci, jak se o tom píše v dotačních titulech," domnívá se Maxová.

Podle Uhlové je ale snaha Romů začlenit se do společnosti větší, než si myslíme. "Integrovaných Romů je opravdu hodně, jen je nevidíme, protože nežádají o peníze. Když pracují například ve vaší samoobsluze, tak si toho vlastně ani nevšimnete, protože to nečekáte. Vím, že ta integrace je naprosto mohutná. Jsou lidé, kteří řeknou, že jsou Maďaři a přitom jsou to Romové. Můžeme si položit otázku, proč se k tomu nehlásí," dodala ve vysílání Českého rozhlasu.

Témata:  romové Radka Maxová Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy