reklama

"Stručně: nebylo tam (v rozhodnutí kanceláře) to, co tam být mělo. To ale neznamená, že říkáme, jak by se mělo rozhodnout. Musí se rozhodnout znovu," odůvodnil verdikt.

Michálek se domáhá informací o přípravě amnestie, kterou v lednu 2013 vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus. Někdejší místopředseda České pirátské strany si stěžoval na to, že Kancelář prezidenta republiky si počínala v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Když ji totiž krátce po vyhlášení amnestie požádal o údaje ke vzniku Klausova rozhodnutí o hromadném propuštění vězňů, nedostal odpověď. Následně proti tomu podal stížnost, na kterou kancelář zareagovala tak, že ji společně s původní žádostí odmítla - podle Michálka s argumentem, že prezident nemusí amnestii nikomu zdůvodňovat.

"Prezident neposkytl požadované informace s tvrzením, že jsou buď veřejně přístupné, nebo irelevantní. Jde o informace, na které má veřejnost právo vzhledem ke značné kontroverznosti amnestie a jejím dopadům," uvedla dnes Michálkova právní zástupkyně Hana Marvanová.

Právník Hradu Marek Nespala zdůraznil, že v mezidobí se vyměnili prezidenti a Klasův nástupce Miloš Zeman se sám zavázal, že okolnosti vzniku amnestie prošetří, přičemž jeho aparát později zveřejnil výsledky svého pátrání. Nespala také tvrdil, že v době podání Michálkovy žádosti kancelář neměla k dispozici potřebný spisový materiál, protože rozhodnutí prezidenta o amnestii je autonomním projevem jeho vůle.